Waarom drinkt je kat van de kraan? Blog Paws in Touch

Waarom drinkt je kat van de kraan?

Heel wat mensen hebben al opgemerkt dat hun kat wel van de kraan of van water buiten drinkt, maar niet van de drinkbakjes binnen. Hoe komt dat eigenlijk?

Kattenlogica

Vroeger moesten katten voor zichzelf zorgen. Ze vingen en aten kleine prooien zoals muizen, vogels, insecten enz. 
Deze prooien zaten vol met vocht, waardoor katten niet echt veel moesten drinken om hun vochtgehalte op peil te houden. 

Hierdoor hebben onze huiskatten van nature geen goede drinkreflex, m.a.w. ze zullen meestal niet zomaar uit zichzelf genoeg drinken om gezond te blijven. 

Nu krijgen onze huiskatten brokjes of natte voeding. Natte voeding bevat gemiddeld 70% vocht, droge voeding slechts 10% (!) waardoor ze onvoldoende vocht binnenkrijgen. 

M.a.w. onze huiskatten moeten meer drinken om gezond te blijven

“Brokjes zijn zoals prooien, maar dan met veel minder water. Daarom moeten onze huiskatten veel meer drinken!”

De kat zal van nature niet echt de behoefte voelen om veel te drinken. 

Hoe zorg je er dan voor dat haar vochtbalans op peil blijft?

Daarvoor moet je je kat extra stimuleren en verleiden om toch te drinken.

Hoe je dat doet?

  • Eten en drinken op aparte plaatsen aanbieden. 

    Water naast een dode prooi (want dat is eten eigenlijk, ook al zijn dat ondertussen brokjes geworden) kan besmet zijn… Daarom zal je kat hier niet drinken en de voorkeur geven aan eten.

  • Drinkkommetjes met een minimale diameter van 20 cm gebruiken. 

    Zo worden de snorharen van je kat niet gestoord. Je ziet vaak katten met kleine drinkkommetjes met de pootjes drinken omdat ze het gevoel aan hun snorharen niet aangenaam vinden of denken dat ze er niet in passen.

  • Meerdere drinkkommen doorheen je huis plaatsen.

    Zo ontvangt je kat regelmatig een “reminder”: “je moet even drinken”.

  • De drinkkom minstens 30 cm van de muur zetten zodat je kat tussen de muur en de kom kan zitten. Dan voelt ze zich beschermd omdat ze met de rug tegen een muur of kast zit.

  • Drinkverrijking

    Door het drinken extra aantrekkelijk te maken, zoals door het gebruik van zuurstofplantjes in het water of gefilterd water te gebruiken zal je kat ook meer drinken wat het risico op nierproblemen drastisch verminderd.

Stress

Katten zijn stressgevoelige dieren. Als ze bepaalde bronnen, zoals water, niet op bepaalde plaatsen of meerdere locaties voorhanden hebben, kan dit voor stress zorgen. Bekijk ook zeker de andere bronnen die je kat nodig heeft zoals eten, krablocaties, hoogtes enz. Ze heeft al deze dingen op een, voor haar, logische manier nodig om met stress te kunnen omgaan. 

Merk jij dat je kat toch wat stressy is of weet je niet goed hoe je die bronnen kan voorzien? Of zie je bepaald gedrag zoals aan de zetel krabben, naast de kattenbak plassen of veel miauwen? 

Met een gedragsanalyse kan je tot de kern van het probleem gaan om een succesvolle gedragsverbetering te bekomen. Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? Plan hier je gratis gesprek of stuur een mailtje naar info@pawsintouch.be en we bekijken wat voor jou de beste optie is. 

Wil je liever al zelfstandig aan de slag?

Wat zegt je kat? - Leer Kattentaal!

Kattentaal begrijpen is essentieel om gedragsproblemen te voorkomen of aan te pakken, om efficiënt te kunnen trainen en om het geluk en welzijn van je kat te kunnen verbeteren.

In deze cursus ‘Wat zegt je kat? – Leer kattentaal’ leer je exact hoe je kat met jou communiceert én hoe jij dat kan inzetten om je band met je kat te versterken én om je kat gelukkiger te maken!