Word een expert in stress management bij honden

Kickstart jouw hondentaal online cursus Paws in Touch

Na de cursus stressmanagement bij honden begrijp je de fundamenten van stressfysiologie en ethologie, weet jij hoe je stress effectief kan verminderen en hoe je honden met stress-gerelateerde gedragsproblemen het beste kan ondersteunen. Zo kan jij honden met stressklachten optimaal begeleiden en het welzijn van hond en eigenaar verbeteren.

Maar liefst 85% van de honden vertoont ongewenst gedrag. Gedragsproblematiek is complex en de oorzaak is niet altijd duidelijk, maar recent onderzoek toont aan dat stress een grote rol speelt.

Als jij een gedragsdeskundige of kynologisch instructeur bent, dan krijg je vaak te maken met honden waarvan je vermoedt dat overmatige stress een belangrijke rol speelt in hun gedragsproblematiek. Stress is een ingewikkeld proces, met grote gevolgen voor zowel het fysieke, emotionele als mentale welzijn van de hond. Goede kennis van de oorzaken en neurobiologische mechanismen van stress is daarom noodzakelijk om stress daadwerkelijk te verminderen en gedragsproblemen op te lossen. 

Wil jij honden met stress effectief leren begeleiden en welzijn verbeteren? Dan is de cursus stress management bij honden echt iets voor jou. Je leert hoe je blijvende gedragsverandering op een holistische manier kan stimuleren. En hoe je gedrag, fysiologie, voeding, lichaamsbeweging, slaap en ontspanning kan integreren in je behandelingsplan.

Na afronding van de cursus kan je met zelfvertrouwen een goed behandelingsplan opstellen, alle vragen van je klanten beantwoorden en duidelijk uitleggen waarom jouw aanpak de grootste kans van slagen heeft. Daardoor zal je zien dat je betere resultaten krijgt en ook echt het welzijn van honden en hun baasjes kan verbeteren. Want dat is uiteindelijk wat we willen bereiken!

Paws in Touch Daniëlla

Stressmanagement voor honden - Pro

Voor wie is deze cursus?

GOOD NEWS!! Dan is dit dé cursus voor jou!

Ben jij opzoek naar wetenschappelijk onderbouwde en diervriendelijke methoden om stress en gedragsproblemen te verminderen?

Stress wordt vaak verkeerd begrepen. Aan de ene kant is stress nuttig, want het helpt honden om gevaarlijke situaties te herkennen en ermee om te gaan. Het is een soort ingebouwd waarschuwingssysteem dat de overlevingskans vergroot. Maar aan de andere kant kan te veel of langdurige stress leiden tot complexe gedragsproblematiek.

Wat gebeurt er tijdens stress? Stress verandert niet alleen het gedrag van de hond, maar ook de fysiologie. Tijdens een stressreactie worden er bijvoorbeeld stresshormonen aangemaakt, en worden de spijsvertering en het immuunsysteem tijdelijk op een lager pitje gezet.

Stress hormonen werken niet geïsoleerd, maar in wisselwerking met andere neurotransmitters en hormonen die tijdens een stressreactie vrijkomen.  Deze “neuro-symfonie” van stresshormonen bepaalt gezamenlijk hoe de hond zich aanpast aan de veranderende omgeving. 

Hoe de stressreactie precies verloopt, en hoe heftig de hond de stress ervaart, hangt af van de genetische achtergrond, epigenetische mechanismen, persoonlijkheid en de eerdere ervaringen van de hond. Daarom kan de ene hond totaal anders reageren op een stressprikkel dan een andere. En zijn sommige honden ‘gevoeliger’ voor stress terwijl anderen zelden stress lijken te ervaren. Tijdens de cursus leer je de verschillende coping mechanismen herkennen en daardoor ga je de behandeling beter kunnen aanpassen op de unieke behoeften van de individuele hond. 

Pas wanneer we begrijpen waar het gedrag vandaan komt, kunnen we aan de slag gaan met de onderliggende stress en angsten van de hond en zo de cyclus doorbreken. De eerste stap in dit proces is het begrijpen hoe honden op stress reageren, en hoe we dit kunnen herkennen.

Onze visie is dat ongewenst gedrag altijd vanuit een diepere behoefte ontstaat. Tijdens de cursus gaan we dieper in op de emotionele en fysiologische processen die bij stress een rol spelen. Daarnaast gaan we ook theorie vertalen naar de praktijk zodat jij handvatten hebt om direct toe te kunnen passen. 

Een belangrijk onderdeel van de cursus is het integreren van cognitieve gedragstherapie, medicatie, voeding en levensstijl aanpassingen, voor een holistische aanpak van gedragsproblemen. Je krijgt les van experts in stressfysiologie, gedrag, voedingsleer, en medicatie. 

In deze cursus krijg je natuurlijk ook essentiële handvatten om stress en gedragsproblemen effectief te verminderen. Al deze kennis gaat je dan ook helpen om een effectief behandelingsplan op te stellen.

Jouw resultaat

Deze onlinecursus bevat vijf leerdoelen, en is gericht op het begrijpen en behandelen van stress gerelateerde gedragsproblemen.

Na het volgen van deze 4 maanden durende online cursus heb jij heel wat moderne kennis dat je ook daadwerkelijk kan toepassen.

 • Je hebt inzicht in de fysiologische en mentale oorzaken en gevolgen van acute en chronische stress.
 • Je begrijpt de onderlinge relatie tussen stress en gedragsproblemen bij honden.
 • Je beschikt over een effectieve praktische toolkit om de veerkracht van honden te vergroten en stress te verminderen
 • Je begeleidt honden en hun eigenaren doeltreffend richting een levensstijl met zo min mogelijk stress.
 • Je kunt de theoretische kennis naadloos toepassen in de praktijk en op maat gemaakte behandelplannen opstellen
Opleidingen Paws In Touch Daniëlla

We kunnen gedragsproblemen effectief verminderen als we de fysiologische, emotionele en cognitieve principes begrijpen die het gedrag bepalen.

Misschien ben jij net zoals veel andere welzijnsgerichte hondengedrag professionals die wij spreken een beetje onzeker over je eigen kennis en vaardigheden.

Veel honden hebben last van stress. Maar hoe weet je wanneer de stress te veel is, en wanneer is het risico op chronische stress het grootst? Misschien heb je het gevoel dat je essentiële kennis mist op het gebied van stressfysiologie en neurobiologie en hoe stress de emoties en cognitieve processes van de hond beïnvloedt? Je weet misschien niet precies waarom de ene hond overal tegen lijkt te kunnen terwijl de andere hond makkelijk in de stress schiet. En waarom leidt stress eigenlijk tot gedragsproblemen zoals angst, depressie en reactiviteit?

Doordat je deze kennis mist, kom je niet altijd bij de kern van het probleem waardoor je behandelingsplan niet het gewenste effect heeft. Je wil graag weten hoe je hondenbaasjes op de best mogelijke manier kan begeleiden en hoe je strategisch te werk kan gaan. Je bent op zoek naar praktische richtlijnen, gebaseerd op wetenschappelijke kennis.

Te vaak belanden “probleemhonden” bij zogenaamde ‘experts’ met beperkte kennis, die eigenaren overtuigen met flashy video’s, mooie praatjes en quick-fixes. Vaak is hun aanpak gebaseerd op straf, wat de stress alleen maar erger maakt.

Uiteindelijk ondermijnen deze dieronvriendelijke methoden de band tussen hond en baasje, met alle nadelige gevolgen van dien, zoals een angstige of agressieve hond, herplaatsing, of soms zelfs nog erger.

Ons doel is om jou als hondengedragsexpert te trainen volgens moderne, wetenschappelijk onderbouwde en welzijnsvriendelijke methoden en je te transformeren tot deskundige honden stress coach met een breed scala aan expertise.

Op deze manier willen we je zelfvertrouwen vergroten, zodat je zo veel mogelijk honden kan begeleiden met welzijn als topprioriteit. Hierdoor laten we simpelweg geen ruimte meer over voor alle mensen die nog met ouderwetse en schadelijke methoden werken.

Wat ga je leren?

De cursus is verdeeld in zes modules. Hier is de preliminaire inhoud van de modules (de precieze inhoud en volgorde wordt misschien nog aangepast). Alle lezingen worden online via zoom gehouden (live). Het maakt dus niet uit waar je woont.

Module 1. De fundementen van stress

- Wat zegt de wetenschap over stress bij honden?
- Verschillende typen stress en risico factoren (bijvoorbeeld ras, leeftijd, achtergond, genetica, levensstlijl factoren, enz)
- Het verschil tussen acute en chronische stress
- Effecten van stress vroeg in het leven op later gedrag
- Hoe weet je het verschil tussen 'normale' en pathologische stress
- Trauma
- Casus besprekingen en groepsdiscussie

Module 2. Stress coping en management

- De neurobiologie van stress
- Homeostase en allostase
- De darm-hersen as en stress
- Stress coping vaardigheden
- Principes van stress vermindering
- Stress, leervermogen en training
- Pessimisme en optimisme
- Casus besprekingen en groepsdiscussie

Module 3. Voeding, stress en gedrag

- Wat is gezonde voeding?
- Voedingstrends en wetenschap
- Brokken, raw of gekookt?
- Mythes over voeding
- De invloed van voeding op stress
- De link tussen voeding en gedrag
- Voedingssupplementen bij stress
- Casus besprekingen en groepsdiscussie

Module 4. Gedragsprincipes en reactiviteit

- Natuurlijk gedrag en welzijn - Controleerbaarheid en voorspelbaarheid - Aangeleerde hulpeloosheid - Keuzevrijheid (agency) - Wat is reactiviteit: verschillende ideeën en definities - Praktische tools en technieken bij reactiviteit - Casus besprekingen en groepsdiscussie

Module 5. Toepassingen in de praktijk

- Gedragsproblemen en probleemgedrag
- Hyperactiviteit
- Hooggevoeligheid
- Uitvalgedrag
- Sociaal gedrag en stress
- Hechting
- Praktische tools en technieken bij probleemgedrag
- Hoe krijg je een eigenaar mee?
- Het belang van een goede bedrijfsvoering
- Casus besprekingen en groepsdiscussie

Module 6. Medicatie bij stress

- Medicatie bij gedragsproblematiek
- Fysiologische basis van de werking van medicatie
- Welk medicijn bij welk gedrag?
- Optimale samenwerking met de dierenarts
- Casus besprekingen en groepsdiscussie

Jouw hosts

De cursus wordt gegeven door 4 gekwalificeerde docenten op het gebied van hondengedrag en fysiologie, voeding, gezondheid, leefstijl en medicatie.

Daniëlla De Coster
HONDENGEDRAGSDESKUNDIGE

Hey, ik ben Daniëlla! Ik ben honden- en kattengedragsdeskundige en help katten- en hondenouders aan de slag te gaan met allerlei hulpvragen of uitdagingen zoals blaffen of trekken aan de lijn, angst, agressie, onzindelijkheid en andere gedragsvragen. Dit doe ik op een liefdevolle en wetenschappelijk onderbouwde manier, ZONDER straffen of correcties. Met mijn hond Nala is het hele verhaal begonnen…

Paws In Touch is opgericht na een persoonlijke ervaring van hoe ondeskundig advies je flink in de problemen kan helpen. Daarom is het nu mijn bedoeling om moderne en wetenschappelijk onderbouwde kennis te verspreiden.

Als militair ging het klassieke verhaal van “een dier moet maar luisteren” me heel goed af. Toch bleek die aanpak voor problemen te zorgen en begon de zoektocht naar wat wél voor ons werkte. Een lange zoektocht, talloze opleidingen en jaren later help ik zeer graag ouderwetse kennis de wereld uit die mee aan de oorzaak van veel problemen staat.

Ik weet ook hoe het voelt om overal advies te krijgen, dingen te lezen die elkaar tegenspreken en niet meer te weten waar de waarheid zich bevindt. Om deze reden wil ik eigenaren, liefhebbers en (toekomstige) professionals correct informeren en kritisch leren denken om de kans op het ontwikkelen van gedragsproblemen te verkleinen en het welzijn van zowel de dieren als de mensen te verbeteren.

Met Paws in Touch onderscheid ik me niet alleen door m’n ervaring, moderne kennis en een ongelooflijke passie voor dierenwelzijn, maar ook door een eerlijke, no B.S. aanpak met een goede portie droge (sarcastische) humor en de nodige mens-dier vergelijkingen (to make my point ;)).

Ondertussen heb ik ook al een hele uitgebreide lijst aan certificaten, opleidingen en bijscholingen zodat ik jou het allerbeste kan brengen, vanuit de meest actuele en wetenschappelijk onderbouwde skills en kennis over onze honden. Zo mag ik mezelf o.a. zowel Certified Separation Anxiety Professional, Canine Reactivity Specialist als Aggression in Dogs expert noemen.

Dr. Else Verbeek
ASSOCIATE PROFESSOR IN DIERENWELZIJN

Dr. Else Verbeek is Associate Professor in dierenwelzijn, en gespecialiseerd in hondengedrag, cognitie, stress, angst en de neurobiologie die deze processen reguleert. Ze heeft ruim 15 jaar ervaring als onderzoeker bij verschillende diersoorten. Ook doceert Else aan de universiteit in Uppsala (Zweden), waar ze de hoofdverantwoordelijk is voor de MSc cursus “Animal Behaviour and Welfare” en de PhD cursus “Understanding cognition and emotions to improve animal welfare”.

Met haar onderzoek wil ze graag een bijdrage leveren aan zinvolle veranderingen in het leven van dieren. Helaas kan het jaren of zelfs decennia duren voordat wetenschappelijke kennis de mensen bereikt die het hardst nodig hebben. Haar doel is om jou de nieuwste wetenschappelijke kennis en inzichten te brengen zodat jij honden (en hun baasjes) kan helpen om stress te verminderen en welzijn te verbeteren.

Elses missie is om een wereld te creëren waarin we aan de natuurlijk behoeften van de hond voldoen, zodat we stress en angst kunnen minimaliseren.

Helaas is er veel verkeerde informatie op het gebied van hondenwelzijn en wat nou echt het beste is voor onze honden. Het probleem is dat wetenschappelijke resultaten vaak worden genegeerd of verkeerd worden geïnterpreteerd door mensen met gebrekkige wetenschappelijke kennis. Dit goedbedoelde advies kan de angstproblemen bij honden in stand houden en in sommige gevallen (zoals wanneer training op basis van straffen wordt aanbevolen) zelfs verergeren.

Om verkeerde informatie en “quick-fixes” te voorkomen, wil Else met deze opleiding de meest recente wetenschappelijke kennis op een praktische manier overbrengen. Op die manier kan je meteen aan de slag zonder dat je zelf wekenlang door ingewikkelde literatuur hoeft te spitten.

Dr. Han Opsomer
DIERENARTS EN VOEDINGSSPECIALIST

Han Opsomer behaalde zijn Master in Diergeneeskunde aan de Universiteit Gent in 2016. Sinds September 2022 is hij European Specialist in Veterinary and Comparative Nutrition.

Han is dus een gespecialiseerd diergeneeskundig nutritionist met meer dan 7 jaar werkervaring, zowel in de praktijk als in de academische wereld. Als tweedelijns-clinicus heeft hij een uitgebreide ervaring bij het zoeken naar geschikte nutritionele ondersteuningen voor honden en andere huisdieren.

Daarnaast geeft hij ook voorlezingen en workshops, waarmee hij in 2021 reeds een prijs won voor zijn review over insecten in diervoeding. Hij werkte reeds aan verschillende onderzoeken en manuscripten mee en voert momenteel de studies voor een Zwitserse-Finse samenwerking uit.

Aangezien hij veel waarde hecht aan het uitwisselen van ideeën, behandelt hij graag complexe gevallen in samenwerking met andere gemotiveerde professionals. Hij is daarbij steeds open-minded en zal steeds het welzijn van de patiënt vooropstellen. Ook naast zijn werk toont hij een passie voor voeding. In tegenstelling tot zijn werk ligt de focus daarbij echter vaker op smaak, dan op voedingswaarde.

Dr. Ilse Rediers
DIERENARTS EN HONDENGEDRAGSDESKUNDIGE

Ilse Rediers is gedragsdierenarts (afgestudeerd in 1997) en klinisch diergedragstherapeut. Ze kreeg in 1997 de Scientia Cordequeprijs voor haar eindwerk over het effect van castratie op het gedrag van honden en katten en volgde een postgraduaat toegepast diergedrag (afgestudeerd in 2009).

In haar praktijk BEHIVET behandelt ze honden en katten met gedragsproblemen en organiseert ze puppyklasjes. Naast de praktijk is een snuffeltuin gelegen waar honden onder veilige omstandigheden kunnen ontspannen.

Ilse heeft een pedagogisch diploma en is ze leerkracht diervakken in het secundair onderwijs. Ze geeft allerlei lezingen en opleidingen omtrent diergedrag, welzijn, gezondheid, EHBO en ziekten bij hond en kat voor verschillende organisaties (vb. gastdocent bij Kyno-Coach Academie, en dierenartsenverenigingen, hondenscholen) en via haar eigen online leerplatform (Education by BehiVet). Ilse werkte mee aan diverse projecten, zoals Pup4Life van de Limburgse dierenartsen.

In 2020 publiceerde ze het boek ‘Een vlekkeloos hondenleven – wetenschappelijke benadering van hondengedrag en -welzijn’ (tweede druk, 2021, uitgeverij Garant, ISBN 9789044138290). Dit boek voor eigenaars en dierprofessionals wordt in verschillende opleidingen als basishandboek gebruikt.

Ilse is sinds 2022 voorzitter van VDWE (Vlaamse gedragsdierenartsen). Daarnaast is ze lid van ESVCE (Europese gedragsdierenartsen) en lid van VDG (Vereniging voor Diergedragsprofessionals).

Ontwikkel Jezelf Door Het Volgen Van Deze Cursus Zodat Jij Honden En Hun Baasjes Kan Begeleiden Naar Mentaal Welzijn.

Stress management bij honden

6 modules
799 excl. btw
 • Wetenschappelijk onderbouwde cursus
 • Ervaren docenten
 • Unieke combinatie van Theorie en praktijk
 • Praktische tools die je in eigen praktijk kan gebruiken
 • Cursus blijft 12 maanden beschikbaar
 • Toegang tot de exclusieve Facebook community
 • Certificaat van deelname na minimaale deelname aan de live sessies OF na test
 • NVGH: 9 nascholingspunten
 • SPPD: 4 nascholingspunten

FAQ - Veelgestelde vragen

De cursus kost EUR 799 en bevat ontzettend veel waarde. Je krijgt kennis die je niet op andere plekken zal vinden, en je krijgt les van verschillende experts in hun vakgebied. Ook krijg je praktische tips en tools om direct in je eigen praktijk toe te kunnen passen.

Deze investering heb je met en paar klanten weer terug verdient. Plus punt is dat deze klanten heel tevreden gaan zijn, en je daardoor weer meer klanten gaat krijgen.

Momenteel hebben we nog geen zicht op de volgende editie. Dit zal ergens in het najaar 2024 of voorjaar 2025 zijn. 

No problem! We’ve got you!

Alle live groepssessies worden opgenomen en kan je steeds achteraf bekijken. Je kan ook je vragen insturen via de groep en deze worden ofwel in de groep zelf, ofwel tijdens een sessie beantwoord. Je kan de opname telkens in de online leeromgeving terugvinden en terugkijken wanneer het voor jou past.

De opnames blijven ook 1 jaar ter beschikking.

Uiteraard! Tijdens de live online sessies kan je al je vragen stellen. Je kan met je vragen ook terecht in de groep die 24/7 beschikbaar is.

Zo sta je er niet langer alleen voor!

De cursus bestaat uit 6 live-ochtenden (totaal 24 uur). Daarnaast is er nog (wetenschappelijke) literatuur die je als extra verdieping kan lezen. Het is niet noodzakelijk om de wetenschappelijke literatuur te lezen, en hoe lang je erover doet hangt af van hoe goed je de vaktaal in het Engels beheerst. 

In totaal heb je dus ergens tussen de 24 en 40 uur nodig om de cursus te doorlopen, afhankelijk van welke onderdelen je wil doen. 

Na het volgen van dit exclusieve groepsprogramma begrijp je hoe ondernemen in elkaar zit en waar je allemaal aan kan werken of op inzetten om optimale resultaten binnen jouw bedrijf te behalen.

Je hebt een stevige basis staan, je weet hoe je met lastige klanten kan omgaan, bent juridisch op de hoogte van wat kan en niet kan, hebt een sterke branding en bijhorend aanbod en ga zo maar door.

Je kan steeds opnieuw door de stappen gaan en zo steeds meer verfijnen of aanpassen als je dat zou willen.

In deze cursus zit de hoofdmoot van wat ik graag zou hebben geweten toen ik starte in de praktijk met het begeleiden van reactieve honden. Zo had ik moeite om mensen “mee” te krijgen en voelde het werken met één afspraak voor mij niet goed. Logischerwijze maakte me dat heel onzeker… Misschien herken jij dat ook? 

In verschillende bijscholingen en opleidingen werd telkens een stukje van de puzzel toegelicht maar ikzelf heb geen enkele opleiding gevonden die alles waar ik nood aan had combineert. Dus vandaar: in deze opleiding krijg je die inzichten, tools en wetenschappelijke inzichten op een gouden dienblaadje. You are very welcome. 😉

Zo is Dr. Else’s achtergrond als onderzoeker en hondengedragsdeskundige uniek en zeer waardevol om aan de slag te gaan met complexe problemen zoals stress. Daar is nu eenmaal veel inzicht nodig in hondengedrag, angst en stressfysiologie. 

Daarnaast geeft deze cursus ook een holistische kijk op gedragsproblematiek. We besteden bijvoorbeeld aandacht aan voeding en supplementen, omgeving, leefstijl en medicatie. Hiervoor hebben we verschillende experts uitgenodigd om bij te dragen aan deze cursus. Alles in deze cursus is dan ook wetenschappelijk onderbouwd en niet gebaseerd op persoonlijke meningen en trial-en-error.  Natuurlijk krijg je ook praktische tips over hoe je stress en stress-gerelateerde gedragsproblemen aan kan pakken en je klanten op een goede manier kan begeleiden.

Zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt, is deze aanpak soms lastig te vinden in hondenland. De meeste informatie is vele malen herkauwd, gedateerd of achterhaald. Daarbij behandelen de meeste benaderingen alleen de symptomen van de stress, terwijl we in deze cursus een laag (of meerdere lagen) dieper gaan om het echte probleem aan te pakken. Dit is niet alleen effectiever, maar zorgt ook voor beter welzijn.

Deze cursus is dus een unieke mix van wetenschappelijke inzichten over gedrag en stress, gezondheid, medicatie bij complexe problemen, praktische tools én een stukje bedrijfsvoering zodat jij na deze cursus écht goed aan de slag kan!

Heb je nog vragen?
Stuur me een berichtje.