Je kent het wel: je voelt je wat down of hebt net een slechte dag gehad en daar is je hond die je komt “troosten”. Het lijkt wel alsof hij jouw emoties aanvoelt. Vaak wordt ook gezegd dat honden angst of boosheid kunnen voelen. Maar klopt dit wel?
Kunnen honden onze emoties aanvoelen?
Wat is "aanvoelen"?
Daar begint het mee: wat versta je onder “aanvoelen”?
Honden hebben geen telepatische of bovennatuurlijke onverklaarbare krachten om je emoties of gemoedstoestand “aan te voelen”. Dus als je onder “aanvoelen” verstaat dat ze dit zoals een helderziende als onverklaarbare signalen binnenkrijgen moet ik je teleurstellen…
Honden zijn heel intuïtief en denken niet zo over alles na zoals wij dat doen. Als je onder “aanvoelen” verstaat dat ze intuïtief handelen, dan ben je op het juiste spoor.
Hoe weten ze dan hoe we ons voelen?
Dat antwoord is complex en heeft alles te maken met de zintuigen van de hond.
Je hond beleeft de wereld heel anders dan wij. Hij ziet de wereld anders, ruikt anders, hoort anders enz. Zoals je wel weet hebben onze honden een extreem goede reukzin.
Hun neus wordt regelmatig aan het werk gezet in professionele contexten. Denk hierbij maar aan speurhonden, explosievenhonden, therapiehonden die patiënten waarschuwen bij een aankomende aanval enz.
Eerste verklaring: ze ruiken het
Ja, je hond ruikt het… Onder invloed van bepaalde emoties of gemoedstoestanden zal je lichaam hierop reageren. Als je erg boos of verdrietig bent, komt je lichaam in een toestand van stress en reageert je lichaam hierop. Je kan beginnen trillen, zweten, kortademig worden enz. Dit gebeurt onder invloed van allerlei hormonen en die kan je hond ruiken.
Je hond ruikt dus een verhoogde productie van bepaalde hormonen in je lichaam en kan hierop reageren. Als je je verdrietig voelt kan je hond zijn kop op je been leggen. Zo kan hij ook wegduiken als je boos of geïrriteerd bent.
Tweede verklaring: ze zien het
Bij wetenschappelijk onderzoek bij mensen is gebleken dat we onze emoties het meest waarheidsgetrouw weergeven aan de rechterkant van ons gelaat. Dit zou er voor mensen voor zorgen dat we onbewust en in een fractie van een seconde, eerst naar de rechterkant van het gelaat van een gesprekspartner kijken. We kijken dus eerst en zeer snel naar links.
Wat als we dit ook bij dieren zouden testen, en meer bepaald bij honden?
Juist ja, honden doen dit ook!
Ze kunnen dus de micro-expressies op je gezicht lezen en hierdoor weten ze hoe je je voelt.
Derde verklaring: ze leren het
Daarnaast is er ook een derde en niet onbelangrijk gegeven: leergeschiedenis. Honden leren dat wanneer we bepaalde expressies laten zien we ons blij voelen. Hoe we ons voelen heeft dan weer bepaalde effecten op ons gedrag en hoe wij met onze honden omgaan. Ze leren dus wat die bepaalde gelaatsuitdrukking voorspelt of wat een bepaald gedrag voor hen voorspelt. Als je boos bent kan het zijn dat je sneller beweegt of harder met je voeten stampt. Dit zijn zaken die honden oppikken en leren in verband brengen met wat dat voorspelt.
Conclusie
Hoewel het zeker kan lijken als een bovennatuurlijke gave kunnen honden onze emoties en gemoedstoestand niet “aanvoelen”, maar wel ruiken, zien en leren. Vermits de boeiende wereld van de wetenschap nooit stilstaat zal dit hoogstwaarschijnlijk niet het laatste zijn dat we over onze honden zullen ontdekken…
Wil jij weten hoe je je hond kan helpen ontspannen?
Download dan hier mijn gratis mini gids met 10 tips om je hond te helpen ontspannen.
Wil je hier meer over weten en hoe je met het gedrag van jouw hond aan de slag kan?
In de nieuwe online cursussen kom jij alles te weten over waarom je hond doet wat hij doet én wat jij NU al kan doen!