Leiband Discovery - Pink Paws In Touch

Hij weet dat het niet mag

Je hond doet iets wat eigenlijk niet mag. Hij gaat er, zodra jij kijkt of iets zegt dan pijlsnel vandoor of kijkt je met een “schuldige blik” aan. “Hij weet goed genoeg dat dat niet mag!”.

Deze situatie herken je hoogstwaarschijnlijk wel als hondeneigenaar.

Gedrag

Je hond trekt aan de leiband. Je geeft rukjes aan de leiband of haalt de plantenspuit boven. Dan opeens loopt je hond wel mooi aan de leiband. Dan lijkt het inderdaad alsof je hond weet dat wat hij doet, van jou niet mag.

"Hij weet wel dat het niet mag"

Het lijkt inderdaad alsof je hond weet wat mag en niet, maar dat is niet zo. Je hond heeft geen “complex denken”, geen besef van “goed” of “slecht”. Ze leren door omstandigheden of situaties te herkennen en zullen alles doen om conflicten te vermijden.

Voorbeeld: je roept op je hond of geeft een rukje aan de lijn.

Je zou dan verwachten dat je hond leert dat wat hij aan het doen was niet mag. Maar ze begrijpen eigenlijk totaal niet wat er gebeurt en leggen vaak niet de link met datgene dat ze doen. Ze leggen helaas wel vaak het verband dat als het baasje in de buurt is en er is een bepaalde context, bv. een andere hond of eten op het aanrecht, dat er soms leuke en soms heel enge of zelfs pijnlijke dingen gebeuren. Zo kan je hond “schuldig” kijken als jij op een bepaalde manier dichterbij komt. Dit verklaart ook waarom honden die aan de lijn uitvallen, dit niet altijd doen als iemand anders met de hond gaat wandelen.

De hond kan ook een verband maken met wat hij ziet.

Als je hond bv. een andere hond ziet en dan een ruk aan de lijn krijgt, dan kunnen ze bang worden van hetgeen ze op dat moment zien.

Je hond ziet een hond = pijn.

Door die link te leggen kan je hond reageren, door bv. te vluchten of misschien zelfs agressie in te zetten om dat “enge” weg te jagen telkens als ze zich in die situatie bevinden of als ze datgene zien wat pijn of onaangename dingen voorspelt.

"Maar het werkt toch om het gedrag te doen stoppen."

Het doen schrikken door bepaalde technieken, zoals plantenspuit of rukjes aan de riem inzetten werkt vaak enkel op dat moment. Je hond zal inderdaad even stoppen met datgene wat hij aan het doen was. Zo zal je hond misschien wel stoppen met trekken aan de lijn, maar hij doet dat omdat hij op dat moment schrikt.

Ze vertonen dus een schrikreactie waardoor het gedrag even stopt.

De volgende keer dat die situatie zich voordoet, kan het zijn dat je hond wat argwanend naar jou toe reageert, maar het gedrag komt vaak terug. Zo zijn er mensen die al jaren hun hond aan de riem rukjes geven, maar de hond loopt nog elke wandeling te trekken. Dit werkt dus niet…

De reden hiervoor is simpel: je hond heeft, buiten dat hij/zij ervaart dat jij soms onvoorspelbaar kan doen of dat het zien van iets pijn of onaangename dingen voorspelt, niets geleerd…

Stress

Niet meer leren

Dat je hond schrikt maar verder op lange termijn niets leert is perfect logisch.

Schrikken, angst, pijn of intimidatie zorgt voor een stressreactie bij je hond. Een stressreactie zorgt ervoor dat je hond zal reageren door te vluchten, vechten, bevriezen of gek te doen. Er komen allerlei hormonen vrij in het lichaam en je hond kan niet meer nadenken of leren. Ze handelen op dat moment op automatische piloot. Na die reactie zal het lichaam beslissen of die actie succesvol was.

Vluchten = geen pijn meer -> succes! Dat gaan we herhalen als die situatie zich nogmaals voordoet.

Vechten = dat enge gaat weg -> succes! Dat wordt herhaald als die prikkel nog eens te voorschijn komt.

Wat zie je dan wel?

Overlevingsinstincten in actie

Wat is er gebeurt in ons voorbeeld?

Er is gedrag gecreëerd op basis van jouw reactie. Je hond weet niet dat hij niet aan de lijn mag trekken. Hij weet wel dat als de lijn wordt bovengehaald en jij binnenwandelt, hij best gaat lopen om onaangename dingen te vermijden. Daardoor lijkt het alsof ze weten wat wel en niet mag, maar ze weten in welke situatie welk gevolg succesvol is.

Maar soms kijken ze zo schuldig!

Ah, de “schuldige blik”! Wat je daar ziet is eigenlijk een uiting van lichaamstaal. Honden zullen alles doen om conflicten te vermijden. Zo zullen ze ook lichaamstaal inzetten om aan te geven dat ze geen kwade bedoelingen hebben.


Whale eye, wegkijken, snuffelen, trage of net heel snelle bewegingen enz. horen bij het repertoire van onze honden om te communiceren dat ze geen conflict willen.
Het wordt door ons vaak als “kijk eens hoe schuldig hij kijkt” geïnterpreteerd, maar wat je ziet zijn “signalen” als reactie op jouw lichaamshouding. Ze weten immers dat jij kwaad bent… (zie artikel “kunnen honden ons aanvoelen”)

Oorzaak van gedrag

And that's where the magic happens!

De oorzaak kennen is DE OPLOSSING voor alles wat gedrag aangaat… 😉

Waarom valt je hond uit? Waarom trekt je hond aan de lijn? Waarom luistert hij niet?

Door de motivatie of onderliggende reden/oorzaak van gedrag te achterhalen, kan je gedrag effectief veranderen. Misschien heeft je hond pijn en kan hij daardoor niet zitten als jij dat vraagt? Of misschien is je hond bang van druk verkeer en trekt hij daardoor aan de leiband?

Zodra je dit weet kan je je hond helpen en verandert het gedrag automatisch mee. 🙂

Hoe doe je dat?

Als allereerste zal je je hond zijn taal moeten leren. Honden geven heel duidelijk, maar op hun eigen manier aan waar ze het moeilijk mee hebben, of ze gefrustreerd zijn of net angstig, of ze iets leuk vinden of net helemaal niet. (In mijn online cursus Hondentaal leer je hier alles over en hoe je dit kan inzetten bij jouw hond. Klik hier voor meer informatie.)

Daarna zal je moeten bijhouden waar je hond moeite mee heeft en dit actief gaan vermijden. Merk je dat je hond kleine kinderen lastig vindt en dat hij daar onzeker van wordt? Zorg er dan voor dat je hond niet in een situatie komt waarbij hij zich bedreigd kan voelen door een klein kindje en misschien zelfs uithaalt. Dit heet management. Wat dit juist allemaal inhoudt en waarom dit cruciaal is om gedrag succesvol aan te pakken lees je HIER.


Heb jij een hond die gedrag laat zien waar je aan wil werken? Wil jij zo snel mogelijk succesvol aan de slag om het gedrag te verbeteren? 

Neem contact met mij op via info@pawsintouch.be of boek hier direct je vrijblijvende gratis gesprek.

Wil je hier meer over weten en hoe je zelfstandig met het gedrag van jouw hond aan de slag kan?

In de nieuwe online cursussen kom jij alles te weten over waarom je hond doet wat hij doet én wat jij NU al kan doen!