Tips voor bij de dierenarts Paws in Touch blog

Tips voor bij de dierenarts

Door Tamira van Zorg Zonder Dwang

Naar de dierenarts toe gaan, het is voor de meeste honden geen feest. Terwijl het juist iets is wat een hoop stress kan geven en impact kan hebben in hoe je hond mensen en handelingen ervaart. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die we vooraf en tijdens een bezoek kunnen doen om het zo fijn mogelijk voor onze honden te maken. Als je hond het nog niet beangstigend vind, geen probleem dan zijn deze tips alsnog handig om mogelijke angst te voorkomen. 

Wat staat bovenaan om een bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen?

Communicatie. Als de communicatie stroef loopt dan wordt het lastig om elkaar te begrijpen en hiermee een verandering te brengen (of preventief het goed op te zetten voor jonge honden). 

Communiceren waarom je iets anders wilt, hoe dat eventueel zou kunnen en wat er dan precies aan kan worden gedaan is de sleutel. Als je op een dezelfde lijn zit, gaan dingen veel soepeler en beter.

Fresh start

Voor sommige honden kan het een hoop schelen om bij een nieuwe dierenarts te beginnen waar nog geen herinneringen zijn. De kans dat ze het alsnog herkennen als ‘’een dierenartspraktijk’’ is zeker aanwezig, maar het is vaak makkelijker om het op te bouwen naar een fijnere plek dan je huidige dierenartspraktijk wanneer deze diep in het rood staat.

Wat kan je vooraf doen?

Op onderzoek

Als je contact opneemt met de dierenartspraktijk (ik ga uit van een gemiddelde grootte), leg uit hoe je hond in grote lijnen is en beschrijf concrete situaties wanneer je hond zich niet op zijn gemak voelt bij de dierenarts en/of handelingen in huis. 

Vraag ook of de dierenarts Fear Free is, en zo ja, welke dierenarts/paraveterinair is gecertificeerd? Welke dierenarts/paraveterinair is rustig en kan goed omgaan met angstige honden? Meestal zijn er een paar dierenartsen die hier net wat meer feeling voor hebben en die wil je hebben. 

Wat ook fijn is om te weten, is of ze openstaan voor oefenbezoeken. Kunnen deze met een paraveterinair worden ingepland en/of ook met een dierenarts? Zijn hier nog kosten aan verbonden? Is het mogelijk om zonder consult langs te komen? Wat zijn rustige dagen/tijdstippen?

Screening

Daarbij raad ik het ook altijd aan om het eerste bezoek in te plannen zonder je hond. Yes, zonder hond. Dit is zodat je zelf rustig kan kijken hoe de praktijk is opgezet, de focus op jouw verhaal ligt én het geeft aan hoe gemotiveerd jij bent als eigenaar. Onderstaande vragen kan je als uitgangspunt meenemen (deze kan je al eerder noemen/vragen via de telefoon maar vaak werkt het 1 op 1 beter): 

– leg uit hoe hij bepaalde handelingen ervaart, welke gebeurtenissen daarvoor hebben gezorgd en hoe je samen daarvoor wilt gaan oefenen  

– is er een mogelijkheid om een ingang te gebruiken waardoor je wachtkamer zoveel mogelijk kan vermijden?

– is het mogelijk om in de auto te wachten en te worden opgebeld? (Als je met 2 personen gaat hoeft dit natuurlijk niet)

– is het mogelijk om de handelingen op de grond te doen? Of de tafel eerst rustig op te bouwen?

– is er een mogelijkheid om in de behandelkamer te betalen? (Als je met 2 personen bent hoeft dit ook niet, dan kan 1 persoon al naar buiten met de hond terwijl de ander betaald)

– is het mogelijk om 1 behandelkamer als ‘’positief/veilig’’ te houden en de andere voor moet situaties? De kamer die ‘’positief/veilig’’ is, is de kamer waarin je alleen oefent of handelingen doet waarmee je hond echt al oké mee is. 

– optioneel; is het mogelijk om na een operatie erbij te zijn wanneer ze wakker worden? 

Goede voorbereiding

Los van de dierenartspraktijk kan je thuis ook enorm veel doen om het voor je hond zo fijn mogelijk te maken. Ga alvast met je hond oefenen voor bepaalde basishandelingen zoals het onderzoeken van zijn lichaam. Tandjes bekijken, oren bekijken, de buik doorvoelen en de pootjes langer aan mogen raken. Laat je hond hieraan wennen in kleine stapjes gekoppeld met lekkere voertjes. Oefen dit ook met een tweede/meerdere personen en op andere leuke locaties (zoals de tuin, de hondenschool, bij een vriend/vriendin). Wanneer het goed gaat thuis en op andere plekken, dan kan je deze handelingen ook gaan doen bij de dierenarts. 

Tijdens het bezoek

Wanneer je een fijne dierenarts hebt gevonden of hebt besproken hoe jullie het gaan inrichten voor je hond, dan komen natuurlijk de (oefen)bezoeken. Hier zijn een paar tips:

– neem een tas/voorwerp mee dat aangeeft dat het nu een oefenbezoek is en/of ga naar de behandelkamer die ‘’positief/veilig’’ is

– neem je voertjes mee, zo kan je de handelingen ook hier gaan oefenen

– breng een snuffelmat mee, deze kan je vullen indien je in de auto/wachtkamer moet wachten of wanneer je in de behandelkamer binnenkomt

– ga op het tempo van je hond door goed op zijn lichaamstaal te letten en houd het kort

– laat je verwachtingen los, de ene hond heeft  5 bezoeken nodig om wat meer te ontspannen en de ander 10 of meer 

– zorg ervoor dat je hond en jijzelf een zo’n leeg mogelijke stress-emmer hebben voor het bezoek. Plan ook na het bezoek wat rust in voor je hond.

Conclusie

Kortom, als je hond de handelingen, de dierenartsen/paraveterinairen en locatie kent, kan dit een hoop stress schelen. Ga langs voor oefenbezoeken, open het gesprek met de dierenarts, houdt zijn signalen goed in de gaten en ga thuis flink aan de slag. 

Wil je hier meer over weten en hoe je met het gedrag van jouw hond aan de slag kan?

In de nieuwe online cursussen kom jij alles te weten over waarom je hond doet wat hij doet én wat jij NU al kan doen!