Achter dat schattig, lief snoetje van jouw hond schuilt een stoere bink. Wist je dat in maar liefst tot 80% van de gedragsproblemen pijn een grote rol speelt? In mijn praktijk merk ik dat dit zelfs meer kan zijn… Heupdysplasie, verrekkingen, gescheurde kruisbanden, ontstekingen en ga zo maar door waar de eigenaar niet van op de hoogte was maar die wel bepaald gedrag zoals plotse agressie, de eigenaar overal volgen, veel meer blaffen enzoverder verklaren.
Honden zijn echte meesters in het wegsteken en camoufleren van pijn. En eigenlijk is dat niet zo vreemd. Ik vertel je er meteen meer over, hang on.
Acute pijn
Zoals je hierboven al kon lezen, laten honden niet graag zien dat ze pijn hebben. Dat is best logisch, want een individu dat pijn heeft, is een gemakkelijke prooi.
Wordt de pijn heel ernstig, dan zal hij het wel laten zien. Maar dat betekent dat het onderliggende probleem vergevorderd is. Dat willen we natuurlijk voorkomen hé, ladies and gentlemen. Ik geef je vandaag enkele tips mee over hoe je pijn kan herkennen. Zo kan jij op tijd problemen opsporen en medische hulp inschakelen voor je furbaby.
Enkele signalen waardoor je weet dat je hond acute pijn heeft:
- Terugtrekken
- Agressie inzetten
- Piepen
- Proberen ontsnappen
- Manken
Deze zijn relatief gemakkelijk te herkennen. Het ene moment is je hond helemaal in orde, het ander moment piept of jankt hij. Het kan ook zijn dat hij van heel levendig naar sloom gaat. Hou dus zeker in de gaten of er plotse veranderingen in de houding of het gedrag optreden.
Bij acute pijn gaat het over acute weefselschade. Denk aan een wonde, ontsteking of iets dergelijks.
Chronische pijn
Bij chronische pijn is het allemaal veel subtieler.. Yep, dat maakt het natuurlijk een stukje moeilijker om het te herkennen. Maar, niet getreurd, I got your back!
Chronische pijn is wanneer er na een blessure of wonde genoeg tijd is geweest, dat het weefsel de tijd heeft gehad om te herstellen maar wanneer de pijn toch aanhoudt. Dit is iets wat héééél vaak voorkomt bij honden. Ze hebben zich bijvoorbeeld verstuikt, piepen en manken even en een dag later lijkt alles ok… Maar als je goed kijkt kan het zelfs zijn dat je hond jaren later nog steeds die pijnlijke poot wat ontlast en dat je hond hier nog steeds pijn van ervaart!
Denk dus aub niet te snel: “oh, hij mankt niet meer, het zal wel niets zijn” want heel vaak heeft de hond langdurig pijn.
Ik lijst hieronder enkele signalen op die mogelijk op chronische pijn duiden:
- Een glazige blik in de ogen hebben
- Minder eetlust hebben
- Gedragsproblemen vertonen
- Oneetbare voorwerpen eten
- Onzindelijkheid
- Grommen
- Depressief of juist hyperactief/rusteloos zijn
- Blijven manken (vergevorderd probleem)
De kern van vandaag is: elke afwijking van normaal gedrag, is een mogelijke indicatie van pijn. Knoop dat heel goed in de oren, mannekes! Hoe langer de pijn onopgemerkt blijft, hoe meer het als normaal gedrag wordt gezien. De vacht van je hond vertelt je ook iets meer over eventuele pijn. De structuur kan veranderen wanneer er iets in de hormoonhuishouding verandert. De vacht en huid worden mogelijks beïnvloed omdat de bloedcirculatie op een bepaalde plaats bijvoorbeeld is verminderd waardoor je hond bepaalde patronen in de vacht krijgt of waardoor de vacht op sommige plaatsen wat doffer wordt.
De vragenlijst voor operatie ‘Observeer je pluizenbol en detecteer pijn’, here you go, Sherlock!
- Is het lichaamsgewicht van hem gelijkmatig verdeeld over de vier poten?
- Wil hij meer liggen dan normaal?
- Wil hij niet meer zo graag wandelen?
- Aarzelt hij wanneer hij dingen wil doen zoals de zetel opspringen of als jij een “zit” of andere cue vraagt?
- Hoe staat hij recht? (vlot of moeizaam)
- Voelen bepaalde plaatsen op zijn lichaam warmer of net kouder aan?
- Hoe is het met zijn vacht gesteld? (glanzend, vettige vacht, schilfers,…)
- Hoe houdt hij zijn oortjes en oogjes?
- Zijn alle nagels overal gelijk afgesleten?
- Hoe zien zijn slijmvliezen eruit?
Aan de hand van je antwoorden op deze vragen, merk je op of er iets mis is. Als je het gevoel hebt dat dat het geval is, contacteer dan zeker je dierenarts.
Hè hè, dat was een hele boterham. Ik heb je vandaag al een heleboel informatie meegegeven en dat zal jou ongetwijfeld al helpen bij het herkennen van pijn bij je hond. Wil je hier meer over weten en wil je weten hoe je je hond kan helpen bij de dierenarts? Schrijf je dan in voor de online cursus “Hoe kan je pijn herkennen bij je hond” via deze link.
Online cursus
Leer meer over hoe je je hond bij de dierenarts kan helpen, specifieke training, hoe je je kan voorbereiden, hoe je pijn bij je hond kan herkennen en veel meer!