Leiband Discovery - Pink Paws In Touch

Help mijn hond heeft verlatingsangst!

Ben je bang dat jouw hond verlatingsangst heeft of weet je niet goed hoe je het kan herkennen?

Verlatingsangst is een complex probleem waarbij heel vaak wordt gedacht aan de extreme vormen. Denk aan een hond die zijn behoeften in huis doet, een hond die blaft of jankt of een hond die sloopt op het moment dat hij alleen thuis is. Dit zijn enkel de “extreme” vormen die makkelijker te herkennen zijn omdat we er veel meer last van hebben. Wist je dat verlatingsangst veel meer is dan deze voorbeelden?

Wat is "verlatingsangst"?

Er wordt gesproken van “verlatingsangst” wanneer het eigenlijk gaat om “separation related behaviors”. Het gaat dus om elk gedrag dat meer, heftig, intenser aanwezig is als je hond niet bij jou kan zijn.

Zo kan een “separated related behavior” ook zijn dat je hond heel erg stil in een hoekje of in de zetel gaat liggen, als hij anders heel veel verplaatst. Dit zou een soort van “freeze” reactie kunnen zijn op het moment dat hij niet bij jou kan zijn.

Als je hond meestal in zijn mand slaapt en als je weg bent heel de tijd naar de deur of uit het raam zit te staren, dan kan dit ook een vorm van verlatingsangst zijn.

Het is dus lang niet zo makkelijk te herkennen als soms wordt beweerd. 

Hoe kan jij het dan herkennen?

Door je hond te observeren… Hoe is hij in ontspannen toestand? Wat is voor jouw hond normaal? Hoe ziet je hond eruit als hij lekker ontspannen is? Dan film je je hond op momenten dat hij alleen is. Wat zie je?

Zie je dezelfde ontspannen hond? Of zie je toch andere gedragingen of houdingen? Zie je meer spierspanning, meer subtiele signalen?

Dan kan dit verlatingsangst zijn…

Zoals je merkt heb je hier kennis van subtiele hondentaal voor nodig. Het herkennen van subtiele tekenen van ongemak is cruciaal voor het succes van je training! Dit is één van de redenen dat ik erop sta dat je kennis hebt van hondentaal voor we aan de slag gaan. Ben je klaar om je te verdiepen in de subtiele communicatie van je hond? Neem gerust een kijkje via https://pawsintouch.be/kickstarter/ en begin meteen.

Waarom moet je zeker met verlatingsangst aan de slag?

Er wordt soms wel eens gezegd dat dit allemaal niet zo erg is of dat je hond het maar moet leren of kunnen. Dit is enorm schadelijk advies!

Bij verlatingsangst gaat het om een angst, frustratie, fomo (fear of missing out), of een andere heftige emotie. En daar gaat het om…

Welke emotie het ook is, zodra die heel erg heftig aanwezig is en zodra de spanning binnen die emotie erg stijgt, dan gaat het lichaam van je hond stresshormonen aanmaken. Er komt een fysieke stressreactie op gang en daar zit ‘m, naast het ethische stuk dat je niet wil dat je hond zich miserabel voelt, het gevaar.

Bij stresshormonen komt er o.a. adrenaline en cortisol vrij. De energie binnen het lichaam wordt herleid naar de spieren om een snelle reactie te kunnen geven, in case of … Dus, die energiebronnen in het lichaam worden heftig belast gedurende de tijd dat je hond alleen is en in de stress zit.

Daarnaast komt het vervelende stofje cortisol vrij waardoor je hond na z’n stressreactie nog heel wat tijd nodig heeft om te herstellen. Maar wat gebeurt er? Er komt een nieuwe alleen-ervaring.. en nog een.. en nog een…

Het lichaam krijgt niet genoeg tijd om alle stresshormonen en de balans in het lichaam terug op een normaal niveau te krijgen en hup.. je hond zit in de chronische stress. Hij wordt ziek, er komen gedragsproblemen, hij kan geen of moeilijk rust vinden en ga zo maar door. Je hond wordt dus fysiek ziek van de stress. 

Hoe kan je chronische stress herkennen?

  • Nervositeit (heel schrikachtig of onrustig reageren)
  • Rusteloos: niet kunnen ontspannen
  • Overreageren: bij het minste heftig reageren zoals blaffen, uitvallen aan de lijn,…
  • Chronische of steeds terugkomende diarree of maagproblemen
  • Hyperseksualiteit (rijden)
  • Onzindelijkheid en/of veel markeren
  • Overdreven lichamelijke verzorging zoals vaak pootjes likken, nagelbijten enz.
  • Vernielen
  • Voortdurend of vaak blaffen, piepen, janken
  • Oneetbare voorwerpen of stoelgang eten
  • Agressie of angst
  • Slechte adem, onaangename lichaamsgeur, gespannen spieren en vachtproblemen zoals veel haarverlies
  • Passiviteit
  • Niet “moe” worden – Vaak “aan” staan
  • Staartjagen
  • Schaduwjagen
  • Gebrek aan eetlust, slecht kunnen eten

Wat kan je al zelf doen?

  1. Als eerste is het belangrijk dat je kennis hebt over hondentaal. Dit is écht cruciaal voor het verloop van de trainingen. Je moet kunnen herkennen wanneer je hond het moeilijk krijgt en welke subtiele signalen hierbij komen kijken.
    Volg de cursus Hondentaal die je hier kan vinden: https://pawsintouch.be/kickstarter/

     

  2. Om goed te kunnen leren en trainen is het voldoen in de basisbehoeften heel erg belangrijk!
    Volg de cursus “Gelukkige hond” die je hier kan vinden: https://pawsintouch.be/gelukkige-hond/

    Het kan zelfs zijn dat afhankelijk van de intensiteit of de vorm van verlatingsangst, dat door het voldoen in zijn behoeften voor jouw hond hierna het probleem al voor een groot stuk is opgelost.

     

  3. Zorg ervoor dat je hond niet langer alleen is dan wat hij zelf aankan. Regel oppas zodat die heftige stressmomenten niet meer voorkomen. Zorg dat je hond rust krijgt en dat je een goede basis legt om met training aan de slag te kunnen. Dit lijkt enorm moeilijk en misschien zelf onmogelijk maar bekijk het echt als een investering voor de rest van je hond z’n leven.

     

  4. Daarnaast zijn er verschillende vormen van “verlatingsangst”. Zo kan het ook gaan om frustratie of FOMO, hyper attachment en ga zo maar door. Elke vorm heeft z’n eigen aanpak nodig. Elke hond heeft een eigen aanpak nodig en elke situatie is anders.
 

Daarom is mijn nummer 1 advies:

Ga met verlatingsangst aan de slag met een gecertificeerde professional die zich hierin heeft gespecialiseerd. Het is een complex probleem en jammer genoeg zijn er nog niet veel mensen in België of NL die hier succesvol mee aan de slag kunnen en weten wat gedaan.

In België was ik enge tijd de eerste en de enige internationaal erkende verlatingsangstexpert (SA Pro). Gelukkig zijn er intussen ook gecertificeerde collega’s bijgekomen.

Alles staat of valt met een goede basis. Zorg dus dat die al goed zit voor je met training start! 

Voor een goede basis en een gelukkige hond is het extreem belangrijk dat je je hond heel goed begrijpt en kan inschatten. Daarom heb ik de cursus Kickstarter gemaakt.