Soms hebben we geen woorden nodig om elkaar te verstaan en kunnen we aan de hand van elkaars lichaamstaal afleiden wat de ander nodig heeft. Bij jouw hond is dat niet anders. Een babbeltje slaan met je hond is helaas (nog) niet mogelijk, maar je kan wel met hem communiceren. Alleen moet je wel bereid zijn om te luisteren…
Ter plaatse, rust
Weet jij hoe je hond eruit ziet in een ontspannen houding?
Belangrijke elementen om te bekijken zijn de staart, het hoofd, de oren, hoe je hond z’n gewicht verdeeld, spierspanning enzoverder. Dit verschilt niet enkel van ras tot ras, maar elke hond is ook nog eens helemaal uniek. Lekker makkelijk, toch?
Jij kent jouw hond natuurlijk het beste, maar misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan dat zijn houding gelinkt is aan zijn gevoel.
Ben je klaar voor een blik in het hoofd van jouw kleine lieverd?
Position Switch
Elke positiewissel, gewichtsverplaatsing of blik heeft voor jouw hond een betekenis. En binnenkort ook voor jou. Want door de lichaamstaal van je hond te bekijken, kan je niet enkel met hem communiceren, maar eventueel zelfs medische problemen opsporen.
Laten we meteen een kleine analyse doen.
Wanneer je hond vriendelijk wil communiceren, zal hij zichzelf in bochten wringen en ook in een boogje ergens naartoe bewegen. Gaat hij gespannen en in een rechte lijn ergens op af, dan is er spanning in die situatie aanwezig.
Gaat je hond er als een speer vandoor of neemt hij net de tijd om ergens te geraken? Een hoger tempo duidt ook op een gespannen gevoel.
Kwispelen wordt aanzien als een blijk van blijdschap, maar dat is niet altijd zo. Ook hier kan negatieve spanning meespelen.
Een pootje opheffen zoals op deze foto zegt ook heel wat…
Ergens van wegleunen, wegdraaien of wegkijken is voor je hond een manier om iets aan jou duidelijk te maken. Je hond doet dat niet zomaar… 😉
Moet jij ook toegeven dat je dit niet wist? Schaam je er zeker niet voor. We hebben allemaal ooit op dat punt gestaan. Het feit dat je dit leest, is een teken dat je er wil zijn voor je blaffende trots.
Hoe dan? Lees gerust verder.
Jouw cadeau
In de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen wat zijn neutrale positie is. Eens je dat weet, kan je elk daarvan afwijkend gedrag analyseren en plaatsen. Nog belangrijker, je gaat jouw hond kunnen helpen om rust te vinden. Wat een cadeau!
Wist je trouwens dat de persoonlijke ruimte van een hond een heel stuk groter is dan die van ons mensen? Geef je hond dus voldoende ruimte en ga ruim op voorhand kijken naar welke subtiele communicatie je hond gebruikt.
Hoe doe je dat? Wel, film je hond eens gedurende een week en bekijk zijn houding:
- In ontspannen situaties.
- Wanneer je gaat wandelen.
- Wanneer hij speelt.
- Wanneer er iemand op bezoek komt.
- …
Je zal snel zien dat er verschillende gedragingen zijn waarop je hond terugvalt. Wedden dat je dingen tegenkomt die jou nooit eerder zijn opgevallen?
Een pootje heffen terwijl de hond ergens naar kijkt kan ook een signaal zijn dat de hond de situatie spannend vindt of niet goed weet hoe ermee om te gaan.
Wat hebben we geleerd vandaag?
Wanneer je luistert, is je hond meer dan bereid om je te vertellen hoe het met hem gaat. Natuurlijk moet je wel weten welke signalen hij wil overbrengen. En laat dat nu net hetgeen zijn waarmee ik je help in mijn cursus over Hondentaal.
Ben jij klaar om op een moderne en liefdevolle manier met jouw liefste fluffball te communiceren? Dan help ik je graag verder. Neem gerust een kijkje via www.pawsintouch.be/hondentaal en begin meteen aan een nog sterkere band met jouw hond.
Binnenkort is één blik tussen jullie beiden meer dan genoeg… Wat een hondenleven! 😉
Wil je hier meer over weten en hoe je met het gedrag van jouw hond aan de slag kan?
In de nieuwe online cursussen kom jij alles te weten over waarom je hond doet wat hij doet én wat jij NU al kan doen!