Wat als je omgeving niet meewerkt

Je bent aan de slag met management maar… Wat als je omgeving niet meewerkt?

Als er problemen zijn is het vermijden van moeilijke situaties altijd de eerste stap om het gedrag van je hond te kunnen verbeteren.⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣Een voorbeeld: de hond die moeite heeft met andere honden. Je vergroot de afstand door terug te keren of de straat over te steken. ⠀

⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀

Maar wat als je omgeving niet meewerkt? Wat als jij terug keert met je hond en daar komt weer een andere hond aan?

Als je omgeving niet meewerkt...

Het zal vast wel bekend klinken. Je bent in de weer met management maar waar je woont lopen vaak andere honden los. Of de buurman komt op de meest bizarre uren van de dag met zijn bladblazer buiten of de buurhonden zitten buiten hele dagen te blaffen waardoor management moeilijk wordt. Of je was net goed aan het trainen maar net op dat moment komt er een eekhoorn voorbij…

Je steekt de straat over om die hond te ontwijken omdat je hond daar moeite mee heeft, je staat te managen, af te leiden en bent hard in de weer om je hond te behoeden voor een uitval of negatieve ervaring.

Maar die andere eigenaar wil er niet van weten en blijft komen. Misschien klikt hij zelfs zijn hond los!

En daar sta je dan… Compleet machteloos te wachten tot het fout gaat. Je roept naar die andere eigenaar, je bent gefrustreerd maar staat machteloos. Je beseft dat je je hond niet altijd kan beschermen, hoe hard je ook je best doet…

Toen ik aankondigde dat ik deze blog ging schrijven kreeg ik veel reacties binnen over verschillende situaties die regelmatig voorkomen. De zinnetjes “hij doet niets hoor!” of zelfs “zo leert jouw agressieve hond mijn ‘dominante’ hond ook z’n plaats kennen” kwamen meermaals aan bod. De klassieke “laat ze het maar uitvechten” kwam ook regelmatig terug. Of er worden zelfs verwijtende opmerkingen gemaakt omdat andere mensen het niet eens zijn met de manier waarop je met je hond aan de slag bent: “zo verpest je je hond als je dat altijd uit de weg gaat. Jij bent de reden dat je hond uitvalt en je maakt het zo alleen maar erger”.

De buurman met zijn bladblazer, die eekhoorn die net op dat moment het bospad overstak, die hond die losliep of die baasjes die hun hond toch maar laten naderen want “hij doet niets hoor”.

Het is heel frustrerend allemaal.  Het kan een setback of terugval in je training betekenen en je kan er moedeloos van worden. Maar om toch even je verwachtingen te kaderen rond dit blogartikel: je zal in deze blog niet leren hoe je ongestraft met moord wegkomt of hoe je een lichaam wegwerkt. 😉

Death to all squirells on this planet?

Het ding is… Jij kan je omgeving niet veranderen.

Zoals je ondertussen wel door hebt heb jij geen invloed op wat die eekhoorn doet. Of op wat je buurman doet… Of wat die andere hondeneigenaar doet… Je kan niet bepalen wat mensen of dieren rond jou doen.

Je kan helemaal niets doen aan die kat die net op de omheining ging zitten om het moment je hond buiten kwam. Je kan niets doen aan die hond die net op dat moment dat jij passeert is uitgebroken en losloopt.

Dat zijn dingen waar je helemaal niets kan aan veranderen…

Je hebt maar 1 ding in de hand, je hebt maar over 1 ding controle. En dat is over jezelf en de manier waarop je hiermee omgaat…

It is NOT your fault!

Je kan niet de hele wereld controleren of sturen. Je kan niet alles in de hand houden and shit will happen.. Je weet dat je alles hebt gedaan wat je kon. Je weet dat je je best hebt gedaan. Meer kan je niet doen. 

Het is niet jouw schuld! 

Read that again if necessary…

Wat ga je doen?

Optie 1: frustratie, moedeloos, boosheid en het voorbeeld voor je hond

Je eerste optie is dat je je begint te storen aan alles en iedereen. Je wordt boos op je omgeving en “al die andere mensen” of dieren omdat ze je het onmogelijk maken om te kunnen managen. Je wordt moedeloos omdat je harde werk teniet wordt gedaan of omdat je begint te denken om het gewoon op te geven omdat het zo toch nooit zal lukken…  Of je kan boos en gefrustreerd rondlopen omdat “de mensen” niet begrijpen wat je doet als je aan management doet en je zelfs verwijten?

Maar ondertussen loop jij dus moedeloos en vol frustratie rond.⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣

 

Sta bij dit scenario eens stil bij het signaal dat je op zulke momenten geeft aan je hond? Op het moment dat je op de hele wereld kwaad wordt? Als je gefrustreerd of zelfs bang rondloopt als je gaat wandelen?

Als je hond uitvalt, dan hebben jij en je hond op dat moment hetzelfde probleem en dat is frustratie omdat de omgeving niet meewerkt in wat jij wil. Of net angst dat er iets zou kunnen gebeuren, een negatieve ervaring. Je zou voor minder die eigenaar met zijn losloper uitschelden of uit frustratie of angst beginnen roepen…

Maar euh… Is dat niet net wat je hond ook doet? 😉

Hoe kan jij je hond helpen als je samen staat te blaffen?

Je hond leert van jou, willes nilles. Hij kijkt naar jou, observeert je micro expressies. Wat leer je je hond als jij uit je sloffen schiet of gespannen rondloopt? Bedenk jezelf op zo’n moment: “als ik me kwaad maak, wat is het effect op mijn hond?”.

Je hond ziet jou flippen bij een situatie waar hij wel rustig hoort onder te blijven. Terwijl je hond jou nodig heeft als zijn “anker” op zulke momenten. 

Optie 2: Shit happens, neem zelf controle

Je realiseert je dat jij geen invloed hebt op je omgeving en andere mensen, maar dat je wél invloed hebt op de keuzes die JIJ zelf maakt.⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀

Je realiseert en aanvaard (die laatste is best lastig, I know…) dat je maar over 1 wezen controle hebt en dat ben jezelf. Jij hebt, zoals je dat voor je hond ook wil doen: de keuze over hoe je hiermee omgaat. 

Dus ga je kwaad worden en blaffen, gefrustreerd of zelfs bang over straat lopen? Of ga je aanvaarden dat je de omgeving niet onder controle hebt en bij een eventuele setback daar lessen uit trekken? Ga je daaruit leren en op zoek naar een manier om dit in de toekomst te vermijden? Ga je het voorbeeld te geven?

Als je management compleet mislukt...

Hier komt het… The bad news show.

Op het moment dat je management compleet mislukt kan je maar 1 ding doen. Blijf zelf rustig en geef het goede voorbeeld voor je hond. Dan is nog niet all lost. Probeer zelf rustig te blijven, ga weg uit die situatie, zorg zo snel mogelijk voor veiligheid, probeer de wandeling toch af te sluiten met iets positiefs, leer uit deze ervaring en vermijd het voor een volgende keer. 

Een ander kan je niet veranderen. Het is niet realistisch om te verwachten dat de omgeving zich aan jou aanpast. Hoe frustrerend en oneerlijk het ook voelt. Want natuurlijk, als jij de straat oversteekt en het heel duidelijk is dat jij bewust de afstand vergroot, dan is het heel irritant dat een andere hondeneigenaar zijn hond alsnog doodleuk naar jullie toe laat komen. ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀

Je hebt het recht om te balen op zulke momenten! Je hebt het recht om gefrustreerd te zijn of zelfs bang over wat er zou kunnen gebeuren. Je hebt het recht je slecht te voelen als je management mislukt. Je hebt het recht om kwaad te zijn omdat je je machteloos voelt of omdat je het gevoel hebt dat je je hond niet kan beschermen. Je hebt het recht om het gevoel te hebben dat je hebt gefaald en je hond in de steek hebt gelaten.

Maar realiseer je goed dat je niets meer kan doen dan je best op zulke momenten en dat heb je ook gedaan. En toch… Toch is het mislukt. That’s life, shit happens, hoe hard je ook je best doet om het te voorkomen. Ben je rechts aan het managen komt er links een eekhoorn op je pad. That’s life.

We all fuck up… 
Zelfs bij professionele hondengedragsprofessionals gaat het management wel een keer mis. Dat zijn dingen die gebeuren en dat heeft NIETS te maken met competentie. Niemand heeft een glazen bol of kan in de toekomst kijken dus je kan niet voorspellen wat er zal gebeuren. En dan gaat er wel een keertje iets mis… 

Maar hoe je daarmee omgaat is wat het verschil maakt. 

Mensen veranderen?

Ik merkte bij het aankondigen van deze blog dat 99,9% van de reacties gingen over het veranderen van de omgeving of het veranderen van de visie van andere mensen zodat je meer begrip krijgt voor hoe jij de dingen aanpakt met jouw hond. Maar mensen veranderen niet omdat jij het zegt of omdat jij een andere mening hebt, en… dat hoeft ook niet… 🙂 

You do not need permission

Je hebt niemands toestemming of goedkeuring nodig voor de manier waarop JIJ met JOUW hond omgaat. 

Krijg je ongevraagd advies? “Oh heel interessant, bedankt! Momenteel ben ik op deze manier bezig en ik wil niet van aanpak wisselen maar wel heel erg bedankt voor je input. Fijne dag verder!” 

Jij moet je niet verantwoorden, jij moet niets veranderen omdat iemand anders dat zegt of een andere mening of visie heeft. 

Weet dat wanneer iemand een opmerking maakt, je zelf de kracht en mogelijkheid hebt om te bepalen hoe je hiermee omgaat en hoe dit bij jou binnenkomt. 

DISCLAIMER: Dit volgende stukje tot “neither do they” kan gevoelig liggen.

Wat wel heel interessant kan zijn is dat je jezelf afvraagt waarom het je zo raakt als iemand een opmerking maakt over hoe je met je hond omgaat. Is het omdat je je stiekem zelf onzeker voelt over je aanpak en raakt het je daarom? Wat iemand zegt heeft vaak weinig met jou te maken maar jij bepaalt wel zelf of je hiermee iets doet… Probeer voor jezelf duidelijk te krijgen waarom die opmerking je zo raakt en ga ook op dat vlak op zoek naar oplossingen. Zoals we bij honden niet aan symptoombestrijding doen, doen we dat bij onszelf ook niet. Boos worden op de omgeving omdat die iets deed wat je raakt is een vorm van symptoombestrijding. Nagaan waarom je dat raakt is waar the magic happens… 😉 En ja, dit hoort ook bij een hond opvoeden want zonder selfcare ben je niet je optimale zelf. En die optimale zelf is wat je hond nodig heeft op momenten dat hij het moeilijker heeft. On a lighter note: het goede nieuws is dat je hond en jij elkaar hierin kunnen ondersteunen. 😉 

Dus wordt je onzeker door een opmerking?  Of is het omdat je je onbegrepen voelt? Ga op zoek naar een professional of iemand die je vertrouwt om het hierover te hebben en tot de kern van het probleem te gaan. Ben je onzeker over de manier waarop je met je hond omgaat? Neem contact op met een hondengedragsprofessional of iemand met kennis van honden die met je meekijkt en feedback geeft. Zo krijg je extra handvatten om je hiertegen te wapenen omdat jij dan nog beter weet wat je doet en waarom. Zo sta je steviger in je schoenen omdat je weet dat wat je doet ook effectief je hond helpt. 

Want in the end bepaal jij en alleen jij hoe die opmerking bij jou binnenkomt en wat je ermee doet. En net zoals dat jij jezelf niet moet veranderen of verantwoorden, moet jouw omgeving dat ook niet. 😉

But neither do they...

Je kan andere mensen niet dwingen om anders te gaan denken of anders om te gaan met hun hond. 

Vaak willen mensen gewoon hun eigen hond helpen, ze willen dat hun hond een leuke tijd heeft en staan er niet eens bij stil hoe dit voor jouw hond kan zijn. Zij doen ook hun best en doen of zeggen wat ze doen of zeggen omdat ze denken dat ze op die manier het beste doen voor die situatie. Ze denken dat ze je helpen door hun ongevraagd advies, of het maakt hen onzeker hoe jij met je hond omgaat en ze willen dat je het op hun manier doet zodat ze zich beter voelen of ze denken er simpelweg niet verder bij na als hun losloper op jouw hond afkomt. Misschien weten ze niet dat 80% van de honden hond-selectief is en niet zomaar gediend is met een vreemde ontmoeting… Misschien weten ze niet wat management is of zien het nut ervan niet… Misschien weten ze niet dat straffen niet werkt en op lange termijn de zaken zelfs erger kan maken. En weten ze niet dat dominantie zoals zij het in hun hoofd hebben slechts een fabeltje is.

Ze weten het niet en doen hun best met de informatie die ze hebben… Net zoals jij… Dat maakt niet iemand “juist” of “fout”. Je staat gewoon anders ten opzichte van elkaar en hebt een andere visie over hoe met honden omgegaan kan worden. They are not out to get you. 😉

Ongevraagd advies krijgen omdat iemand het niet eens is met hoe je dingen aanpakt is niet fijn en als je dit leest is de kans groot dat je hierover kan meespreken. Doe dit dan ook niet bij andere mensen maar be the change you want to see.

BE THE CHANGE YOU WANT TO SEE

Probeer andere mensen te inspireren door de manier waarop jij met je hond en je omgeving omgaat. Misschien wordt die verstokte “dominantiedenker” wel geïnspireerd als hij ziet wat voor vooruitgang je boekt en komt hij eens vragen waarom je het op die manier aanpakt. 

Zorg ervoor dat jij zelf op een verantwoorde manier met jouw hond omgaat. Zie je in de verte iemand aankomen? Roep je hond dan bij jou. Zie je iemand het moeilijk hebben met zijn hond? Vergroot de afstand. Hoor je iemand praten over zijn “dominante” hond en hoe de slipketting een wereld van verschil heeft gemaakt? Toon hoe jouw hond ontspannen aan een harnasje kan wandelen mét bounce in his step.

Not words: actions

Laat zien hoe een verantwoordelijke hondeneigenaar met zijn hond omgaat. Laat zien hoe jij met je hond omgaat. Laat zien dat hulp vragen aan een professional geen schande is maar er net voor zorgt dat je resultaten boekt én je hond ook effectief helpt.

Als iedere hondeneigenaar zelf verantwoord met zijn hond zou omgaan, anderen in hun waarde laat en ervoor zorgt dat zijn omgeving geen last ervaart van zijn hond, dan is dat exact die “change” die je wou zien. En dat begint bij jou… 😉

Show them how it is done omdat jij oprecht geniet van de wandeling, omdat jij je hond helpt. En realiseer je dat niets 100% failsafe is. Elke keer dat je buiten gaat loop je het risico op een ongeval, een aanrijding, een onaangename ervaring… Maar je kan ervoor kiezen om ten volle te genieten van een rustige wandeling of een leuke training, het beste maken van wat je doet en daar oprecht van genieten. En als het eens fout loopt, keep in mind dat jij de enige bent die controle heeft over wat je doet en hoe je met die situatie omgaat. Jij bent de enige die hieruit kan leren en kan aanpassen of oplossingen zoeken naar de toekomst toe. En wie weet… Misschien inspireer je zo ook andere mensen om het zelf ook anders aan te pakken?

Wil jij de poster met de 12 richtlijnen voor een verantwoorde hondeneigenaar downloaden? 
Klik dan HIER om de poster te downloaden en naar de pagina van de beroepsvereniging APDT-BeNe te gaan. 

Wat kan je wel doen?

Ongevraagd advies, ongewenste ontmoetingen of zelfs verwijten over hoe je met je hond aan de slag bent. Daar kan je niets aan doen. Je deed je best maar het heeft in die situatie niet gewerkt…

Hoe je hiermee omgaat, dat is wat het verschil maakt voor zowel je hond als voor jezelf.

Omdat je een ander niet kan veranderen, zal je moeten kijken naar wat jij kan veranderen.⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀

Ga op zoek naar oplossingen

Trek uit de situatie lessen. Life is a big learning opportunity. Wat ging er verkeerd? Waarom ging het verkeerd? Wat zou je volgende keer kunnen doen om dit te vermijden? Wat kan je nog proberen om dit te vermijden? 

Dit zijn dingen die jij moet bekijken in jouw situatie. Hierbij geef ik wel wat inspiratie van mogelijkheden om je hiermee op weg te helpen.

Locatie of tijdstip

Kan je ergens anders gaan wandelen? Of op een ander tijdstip? Er zijn tijden waarop veel mensen tegelijk gaan wandelen met hun hond. Het “honden spitsuur” noem ik het.⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣⁣⁣⁣Kies dus de rustigste tijdstippen uit.⁣ Of ga wandelen op een locatie die voor vele hondeneigenaren niet zo interessant is zoals een industrieterrein of parking. ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀

Sommige mensen roepen op het moment dat ze iets of iemand zien aankomen “pas op! hij bijt” of “hij heeft een besmettelijke ziekte!”. Hierbij is het uiteraard niet gegarandeerd dat die andere baasjes zullen luisteren. Sommigen kunnen zelfs hun hond dan nog doelbewust laten naderen om hun “dominante” hond eens een “lesje te leren”. Dit roepen heeft natuurlijk als keerzijde dat jij staat te roepen bij je reactieve hond waardoor je opnieuw gezellig samen staat te blaffen… 😉

Op andere tijdstippen gaan wandelen, op andere plekken gaan wandelen of zelfs tijdelijk niet gaan wandelen tot je hulp hebt ingeschakeld over hoe je hiermee kan omgaan of iemand waarmee je kan sparren over mogelijke praktische oplossingen. Je MOET niet gaan wandelen op hondenspitsuur omdat iedereen dat zegt of doet… Je MOET zelfs niet wandelen als jij of je hond dat nog niet aankunnen. 

In dialoog

Onthoudt dat mensen hun best doen. Probeer eventueel rustig in dialoog te gaan met die persoon die je elke keer tegenkomt op wandeling. Spreek die persoon even vriendelijk aan, leg uit wat je doet en vertel wat jouw hond nodig heeft. Vraag of ze je hierin willen helpen door bijvoorbeeld te vragen of ze hun hond bij zich willen roepen op het moment dat ze jou met je hond tegenkomen. Je kan nog verbaasd zijn hoeveel mensen je willen helpen.

Hebben ze een andere visie en vinden ze het maar “flauwekul”? Dan kan je vragen wanneer ze over het algemeen komen wandelen zodat jij die momenten kan vermijden of ervoor kan zorgen dat je op een andere plek bent op dat tijdstip.

Je kan het vragen en je kan het proberen maar niemand is jou verplicht om zich aan te passen aan jou. Je wil zelf graag met respect behandeld worden en dat geldt ook voor “hen”. 😉⁣⠀⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀

Fluoh of gele lintje

Je kan een opvallend uiterlijk teken proberen zoals het gele lintje of een Fluoh bandana. Hierrond worden regelmatig campagnes gelanceerd om de bewustwording rond honden die meer ruimte nodig hebben te vergroten. Klik HIER voor meer informatie rond de Fluoh campagne.

Je kan een uiterlijk teken proberen zoals een t-shirt: “opgelet, ruimte nodig” of “in training, afstand houden aub” of iets in die aard. 

Een veelvoorkomend commando

Je zou ervan verschieten hoeveel honden reageren op een “zit”. Tover een snackie tevoorschijn, vraag vriendelijk een zit aan de “incoming” hond en who knows? Ik sta er telkens van versteld hoe vaak dit simpele trucje ook effectief werkt… 

Een buddy

Misschien kan je iemand meevragen op wandeling zodat jij met je hond kan bezig zijn en die persoon de omgeving kan “scannen” of als hondenvanger kan optreden. Dit is heel handig en effectief. Een buddy kan bij honden met pica (het opeten van oneetbare voorwerpen) zeer nuttig zijn om de berm te scannen op oneetbare voorwerpen terwijl jij je hond de nodige vrijheid en snuffelkansen kan geven. Die buddy kan een loslopende hond op afstand houden met lekkere snackjes en bijhouden tot de eigenaar er is of tot jij met je hond ver genoeg weg bent. Op die manier zorg je ook voor jezelf voor wat meer ademruimte omdat je er letterlijk niet alleen voor staat. 

Camouflage

Voor lawaai buitenshuis kan je enkel camouflage voorzien… Doe de gordijnen dicht, probeer achtergrondgeluid te voorzien die het geluid van buiten wat dempt, voorzie een plekje verder weg van de ramen of de bron van het geluid enzoverder.

U- bocht

Je leert je hond op voorhand en in kleine stapjes aan om een U-bocht te maken. Die blijf je doorheen gewone wandelingen ook toepassen zodat het uitvoeren ervan niet per definitie betekent dat er een andere hond of andere prikkel in de buurt is. Als er dan een prikkel aankomt en je vertrouwt het niet kan je op die manier je hond makkelijker meekrijgen de andere kant op nog voor hij kan reageren. 

Hondje achter

Een ander waardevolle tool is het aanleren om achter jou te gaan zitten of blijven. Zoals je een hond “voet” kan aanleren, kan je hond leren om achter jou te blijven. Zo kan jij je aandacht besteden aan het op afstand houden van die prikkel terwijl je hond zijn focus op de oefening “achter jou blijven” houdt. De oefening houdt in dat je hond steeds achter jou blijft, ook als je opzij beweegt of draait. Dit vergt op voorhand wel een hele stevige training want het is best een intensieve en moeilijke oefening om te trainen maar eens je hond dit goed begrijpt is het een hele waardevolle tool om op lastige momenten te kunnen inzetten. 

Het zware geschut...

Soms kom je in een situatie waarbij een vechtpartij of een bijtincident niet uitgesloten zijn. Voor zulke situaties moet je het zware geschut bovenhalen… Je begint natuurlijk niet ineens met het zwaarste geschut maar je kan wel proberen om een incident te vermijden voor je met de eigenaar kan praten. 

Koekjesbom

Voor loslopende honden kan je proberen met een “koekjesbom” te werken terwijl je jouw hond kort bij jou houdt. Je gooit dan een “bom” koekjes richting de loslopende hond op het moment dat die te dichtbij komt waarna je met jouw hond weggaat.

Groot maken

Hoewel intimidatie niet iets is waar ik ethisch gezien fan van ben, soms moet je “iets” doen om een mogelijk gevecht tussen 2 honden te vermijden. Zie je een hond aankomen die niet bepaald “friendly” lijkt kan je proberen om je zelf groot en impressionant op te stellen. Eventueel een uitgestrekte hand en een ferme “stop” of “neen” kunnen bij sommige honden ook effectief zorgen voor een aftocht. 

Paraplu of andere afweermechanismen

Om een eventuele “aanval” te vermijden kan je met een paraplu een soort visuele barrière maken waardoor je het eventuele oogcontact tussen de honden verbreekt. Het is ook een fysieke barrière waardoor de honden niet bij elkaar kunnen. Hierbij is het wel belangrijk dat jouw hond niet bang is voor de paraplu of de bewegingen ervan en ook dit is iets wat niet failsafe is. 

Anti-honden spray voor een frisse oksel

Bij een bijscholing rond hond-hond agressie werd er gesproken over honden afweerspray zoals pepperspray die je dan op de aankomende hond richt. Omdat dit niet echt diervriendelijk is én omdat je dan het risico loopt dat die aankomende hond bij een volgende ontmoeting mogelijk nog agressiever opstelt zou ik dit niet bepaald aanraden om op je dagelijkse rondje in te zetten. Also: it is illegal in België… 😉 
Moest je deze werkwijze wel zien zitten of is het een soort van last resort om een hondengevecht af te weren kan een spuitbus een gelijkaardig effect hebben. Denk hierbij aan een deodorant of iets dergelijks. Synthetische geuren zijn voor de gevoelige hondenneus niet erg aangenaam en zeker niet wanneer ze in hun richting aan een hoge snelheid uit een aerosol worden verstoven. 

De leiband zelf…

If all else fails kan je nog met het uiteinde van je leiband zelf een soort helikopter-beweging maken zodat je een schild vormt. Door de cirkelvormige beweging kan de aankomende hond fysiek niet bij jouw hond geraken… Ook hierbij is het opletten dat je je eigen hond niet raakt en dat jouw eigen hond hier niet bang van wordt. 

Moraal van het verhaal

Ik begrijp dat dit heel scheef voelt. Jij past je aan omdat anderen het je onmogelijk maken.⁣⁣⁣⁣ Then again…⁣ ⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀

Blijf je met frustratie en ergernis rondlopen in je huidige omgeving waardoor er dus niets zal veranderen? Laat jij “de wereld” voor jou bepalen hoe jij je voelt? Of neem je zelf de controle terug en kies je voor jullie welzijn door aanpassingen te doen?⠀

 

Er is zoveel mogelijk maar vergeet niet dat de oplossing zelden in “de wereld (veranderen)” ligt en vaak gewoon bij jezelf.

Heb je graag een sparringpartner die met je meedenkt over wat je kan doen in jullie situatie of ben je op zoek naar nog meer handvatten met jouw hond? Of wil je graag begeleiding waarbij ik met je meekijk wat in jullie situatie mogelijk is? Neem dan contact op via info@pawsintouch.be of boek je gratis gesprek HIER en we bekijken samen wat ik voor je kan doen. 

Wil je hier meer over weten en hoe je met het gedrag van jouw hond aan de slag kan?

In de nieuwe online cursussen kom jij alles te weten over waarom je hond doet wat hij doet én wat jij NU al kan doen!