Klanten van mij hebben gigantisch veel tijd en energie gestopt in allerlei trainingsplannen, begeleidingstrajecten, onlinecursussen enzoverder. Maar ze hebben één heel cruciaal onderdeel over het hoofd gezien:
Om nieuwe dingen te leren heeft je hond voldoende slaap nodig.
Dit lijkt vanzelfsprekend, maar niet iedereen is zich hiervan bewust.
Als je hond de hele dag rondrent als een kip zonder kop en hij uit zichzelf heel moeilijk rust kan vinden, dan is het logisch dat hij meer moeite heeft om alles wat er gebeurt te verwerken. Ook wat je hem probeert te leren tijdens het trainen.
Bij ons mensen is dat precies hetzelfde. Hoe goed lukt het om iets nieuws te leren en belangrijke dingen te onthouden in periodes dat je te weinig slaapt? Of vind je het dan ook niet moeilijker om jezelf onder controle te houden?
Als we niet genoeg slapen wordt ons lichaam immers moe. Bepaalde systemen schakelen dan over op “spaarstand”. En ja, daar word je een beetje prikkelbaar van, ahum, zeg maar gerust “cranky”. Net zoals je wanneer je honger hebt, je “hangry” wordt.
Dus ja, honden die te weinig slapen … dat is een vicieuze cirkel.
Ze raken immers nooit aan het aantal uren slaap die nodig zijn om optimaal te kunnen functioneren:
- Als je hond te weinig slaapt, zal hij cognitief moeite hebben met nieuwe dingen te leren, nieuwe verbanden te leggen. Hoeveel energie jij dan ook stopt in trainen en je hond dingen aanleren, dit zal niet veel effect hebben. Want het blijft gewoon niet hangen.
- Als je hond te weinig slaapt, krijgt zijn lichaam bovendien niet voldoende tijd om te herstellen. Hierdoor wordt hij prikkelgevoeliger en komen prikkels heftiger binnen. Hij zal dus sneller beginnen reageren op allerlei dingen. En omdat hij sneller reageert op van alles en nog wat, zal hij nog minder kunnen slapen want het stress-systeem is geactiveerd.
Wanneer het stress-systeem actief is, worden er adrenaline en allerlei andere stofjes aangemaakt. Hoe vaker je hond door de dag heen op prikkels reageert, hoe meer er van die stofjes worden aangemaakt.
Op zich is dat niet problematisch, als er tussen die momenten in maar genoeg rust zit. Als het lichaam de tijd krijgt om te recupereren.
Maar wat gebeurt er nu als je hond te weinig slaapt en rust? Als die reacties veel te snel op elkaar volgen?
Dan krijgt hij gewoon niet genoeg tijd om daarvan te kunnen herstellen. En… je raadt het al … dan zal hij nog meer moeite hebben om in slaap te geraken. Hij zal dus nog meer ‘aan’ staan, nog gevoeliger worden, nog vermoeider zijn.
Je begrijpt dat dit een hele schadelijke vicieuze cirkel kan worden.
Het eerste waarop je dan ook moet inzetten als je merkt dat je hond moeilijk rust kan vinden … is … RUST!
Niet nog meer activiteiten en uitdagingen. Nee! Precies het tegenovergestelde. Je moet je hond meer rust en slaap geven, meer gelegenheid om te recupereren.
En ja, als jij een hond hebt die moeite heeft met slapen en tot ontspanning komen, dan is het belangrijk dat je ook actief aan stressreductie gaat doen.
In het Relaxing Reactivity Programma werken we daar bijna drie maanden lang aan. Natuurlijk komen er nog allerlei andere zaken aan bod, maar de kern van het programma draait om je hond zover te krijgen dat hij uit zichzelf kan gaan rusten. Dat hij voldoende kan recupereren en er weer meer evenwicht is.
We stomen jou en je hond klaar om te kunnen beginnen met trainen. We leren jou om omstandigheden te creëren waarin je hond optimaal kan leren.
Maar het is ook belangrijk dat je dit doortrekt naar jezelf!
Ik merk dat mensen zichzelf soms gaan wegcijferen voor hun hond. Maar stel dat jij een hond hebt die én verlatingsangst heeft (dus je kan niet van huis) én uitvalt naar andere honden (ontspannen wandelen is er dan ook al niet bij) én moeite heeft met bezoek.
Ja, dan begint het moeilijk te worden.
Vaak komt daar dan nog bij dat je hond over het algemeen geen rust pakt en eigenlijk als een Duracell-konijntje door het leven gaat. Geloof mij, dat is zwaar voor jou als eigenaar.
Daarom is het heel belangrijk dat je even prioriteit geeft aan jouw behoeften.
Misschien klinkt dit egoïstisch en tegenstrijdig; maar je kan jouw hond niet helpen als jij niet optimaal functioneert.
Stel jezelf eens volgende vragen:
- Hoeveel slaap je zelf?
- Slaap je genoeg?
- Neem jij zelf genoeg tijd om te ontspannen (eventueel weg van je hond)?
- Doe je genoeg dingen voor jezelf?
In het Relaxing Reactivity Programma vraag ik jou als hondeneigenaar onder andere om een lijstje te maken van tien dingen die jij ontspannend vindt. Daar ga je er dan elke week minstens eentje van doen. Liefst elke dag, maar minstens één keer per week. Anders kan jij er niet optimaal zijn voor jouw hond.
Als jij mentaal niet “fris” bent, zal je je niet kunnen concentreren.
Zo ga je fouten maken bij het trainen. Verkeerde timing of verkeerde principes toepassen. Waardoor je je hond eigenlijk al van begin af aan opzet om te falen …
Conclusie:
Zorg dat jij genoeg slaapt en genoeg inzet op ontspanning. EN zorg dat je hond genoeg slaapt, en je voor hem ook genoeg inzet op ontspanning. Want anders mag je het beste trainingsplan ter wereld hebben, het komt gewoon niet aan.
Besef dat slaap, recuperatie en de andere basisbehoeften zaken zijn waar je niet onderuit kan. Je kan deze niet skippen en meteen naar de trainingsfase gaan en geloven dat al je problemen zijn opgelost. Trust me, you will fail.
Om af te sluiten, moet ik hier nog wel een kleine nuance aan toevoegen:
De reden waarom je hond heel erg aan staat kan enerzijds zijn omdat hij te veel stimulatie krijgt en er te veel prikkels binnenkomen, maar anderzijds is het zo dat je hond ook van onderstimulatie of van verveling stress kan krijgen. Dus het is belangrijk om daar het onderscheid in te maken en goed te kijken naar de reden waarom je hond zoveel stress ervaart, en hoe je hem dan kan ondersteunen om die stress te gaan afbouwen. En ja, als je hond begint rond te rennen als een kip zonder kop, dan slaapt hij waarschijnlijk ook te weinig. Die recuperatie komt in het gedrang en shit will hit the fan …
Dus zorg gewoon dat julie allebei genoeg slapen, genoeg ontspannen, en als je daar hulp bij nodig hebt, you know where to find me. ????
Luister deze aflevering op Apple Podcast!
Luister deze aflevering op Spotify!