Blog Paws in Touch

Hoe kom je de feestdagen door met een reactieve hond?

De feestdagen staan zowat gelijk aan gezelligheid, lekker eten, tijd doorbrengen met familie en vrienden en op die manier samen kerst en nieuw vieren. Bij al deze gezelligheid komt ook heel wat hectiek, decoratie, voorbereiding en hier en daar de zatte oom kijken… Als je een hond hebt die heel stressbestendig is en in al die situaties toch z’n rust kan nemen, die hiermee om kan en hier niet van onder de indruk is zijn dit geweldige dagen. Maar… Als jij een “reactieve”, agressieve, angstige of “zenuwachtige” hond hebt, dan krijgt deze periode wel een extra laagje… Hoe kom je deze dagen door met een reactieve hond?

Wat komt hier bij kijken?

Er zijn een aantal elementen die bij de feestdagen samenkomen en waardoor het een extra uitdagende periode wordt voor onze gevoelige honden… 

  • Bezoek en vele sociale contacten
  • Veranderingen in huis
  • Vuurwerk
  • Verstoorde routine of gewoonten

 

Bezoek... Veel sociale contacten

Gevoelige honden met “grote emoties” hebben het vaak moeilijker om met allerlei situaties om te gaan. Een klassieker die enorm vaak voorkomt is moeite hebben met bezoek. Denk hierbij aan blaffen, hyperactief of zenuwachtig gedrag, opspringen e.d. bij bezoek. Dan komen de feestdagen en is er opeens heel veel bezoek, in een korte periode, waardoor je hond nog minder rust krijgt tussendoor om te herstellen of de indrukken te verwerken. Waarom dat zo belangrijk is kan je HIER lezen. 

Zorg er daarom voor dat je hond een plekje heeft om zich terug te trekken en waar het bezoek hem ook gerust laat. Geef je hond iets ontspannends om te doen om z’n focus te verleggen. Heb je hier ideeën voor nodig? Download dan zeker het e-book hieronder! 

Veranderingen in huis

Je kan een gevoelige hond ook wel vergelijken met iemand met autisme. Ze hebben structuur nodig en kunnen niet zo goed om met veranderingen. Wil nu net dat er bij de feestdagen extra veel dingen in huis veranderen… Denk aan de kerstboom, de versieringen, jij dat als eigenaar meer thuis bent, de drukte in huis, het bezoek en ga zo maar door… 

Help je hond hiermee door hem geleidelijk aan te laten wennen aan al die veranderingen. Laat hem snuffelen aan de kerstboom zonder versieringen en laat deze zo een aantal dagen staan. Hang er daarna pas de decoratie in. Ga daarna pas verder met de rest van de decoratie enz. Als je veranderingen in kleinere stapjes kan aanbrengen en je hond hier ook telkens de tijd geeft om hieraan te wennen, maak je het al iets makkelijker voor hem. 

Vuurwerk... Illegaal of niet...

Je kan er hoogstwaarschijnlijk niet of moeilijk aan ontsnappen… Hoewel vuurwerk op heel wat plekken illegaal is, moeten we toch vaststellen dat dit jaarlijks een probleem vormt… Hierover kom je in een ander blogartikel en een andere podcastaflevering meer te weten. 

Verstoorde routine en minder rust

Opeens ben jij als hondenouder meer thuis, is er veel meer beweging in huis, komen er meer mensen over de vloer, wordt er met meer spullen rondgezeuld en ga zo maar door. Er is dus veel meer drukte in huis. Doe hier dan het bezoek, de veranderingen in huis en het eventuele vuurwerk aan toe en voor jouw hond is er véééél minder rust in huis! Je hond loopt hierbji het risico om te weinig rust te krijgen, te weinig te slapen en dit kan naar het einde van de feestdagen toe zorgen voor een hond die best zenuwachtig, hyper of als een “kip zonder kop” rondloopt. Het kan zijn dat je merkt dat je hond met zichzelf geen blijf weet. 

Dit komt dan hoogstwaarschijnlijk door te veel stressy situaties en te weinig rust om die te verwerken. Voeg daar dan aan toe dat jij opeens, na de feestdagen en de hectiek opeens terug gaat werken en dus verdwijnt. Probeer die overgang ook geleidelijker te laten verlopen om het jouw hond makkelijker te maken door met regelmaat rustmomentjes in te lassen.

Zorg voor je hond

Het klinkt nogal vanzelfsprekend maar tijdens deze hectische, drukke en stressvolle periode is het nog belangrijker om goed voor je hond te zorgen. Voldoe aan z’n behoeften door voldoende, aangepaste beweging, maar ook niet te veel. Zorg voor veiligheid, mentale uitdaging, mogelijkheden om z’n stress kwijt te kunnen en ga zo maar door. 

En… Het is ook een binnenkopper maar oh zo belangrijk: 

ZORG VOOR VOLDOENDE PROACTIEF MANAGEMENT !!

Zolang je hond niet het “ongewenste” kan oefenen dan kan hij dit zichzelf ook niet aanleren. Zorg dus voor voldoende gepast management en vermijdt lastige situaties! 

Lees HIER meer over wat management is en waarom dit zo essentieel is om je hond te helpen!