Blog vuurwerk

15 Tips om je hond te helpen bij vuurwerk

15 tips als het te laat is voor training

1. Blijf zelf rustig

Blijf zelf rustig! Jij bent degene naar wie je hond zal kijken om te weten wat hij met deze situatie moet doen. Geef dat voorbeeld dan ook. Lead by example.

2. Troosten en steunen, maar niet betuttelen

Als je hond om jouw hulp vraagt: opspringen, op je schoot springen, naar je kijken, likken, kopjes geven enz., steun hem dan!! Dat kan je o.a. door rustig te aaien of aan te raken of gewoon bij hem te blijven. 

Als je hond NIET om jouw hulp vraagt, dan kan je ook niets doen. Als je dan zou aaien of knuffelen kan dit zelfs storend werken. 

Loopt je hond weg of verstopt hij zich? Laat hem/haar maar doen. Je bent er, als hij wil dan kan hij bij jou komen voor steun.

3. Niet straffen!

Straffen, en ja, zelfs een strenge toon of lichaamstaal kunnen je hond nog meer stress bezorgen. Niet doen dus… 😉

4. Knal = snoepje

Na elke knal: gooi het favoriete snoepje zodat je hond het geluid van vuurwerk of de knallen associeert met iets wat echt helemaal geweldig is. Let hier extreem goed op je timing. Als je dit verkeerd toepast kan je hond zelfs bang worden van de snoepjes! Ben je niet zeker? Doe dit dan niet en neem contact op voor begeleiding! 

5. Camouflage

Als je hond geen voer meer aanneemt, stop dan met het voeren en probeer zoveel mogelijk het geluid, lichtflitsen enz. te camoufleren, bv. in de badkamer? De douche laten lopen kan ook het geluid wat camoufleren.

6. Pas de omgeving aan

Als je hond wil schuilen, zorg dan dat hij genoeg en aangepaste schuilplaatsen voorhanden heeft. Laat hem zelf kiezen waar hij zich veilig voelt. 

7. Buffers

Zodra de schuilplaats is gekozen, voorzie dan buffering voor de lichtflitsen en het lawaai door bv. kussens of dekens te voorzien.

Je kan zelfs gebruik maken van geluidsisolatie als je weet dat je hond heel erg bang wordt.

Geef eventueel zelfs toegang tot de kelder, badkamer of andere ruimte om de low-pitch geluiden ook te kunnen dempen. 

8. Beweging

Probeer voor de knallen nog met je hond te gaan wandelen of te spelen. Zo hebben ze toch hun lichaamsbeweging gehad. 

9. Binnenkopper

Het lijkt misschien vanzelfsprekend maar hou je kat binnen en ga niet met je hond wandelen als het vuurwerk is begonnen. Jaarlijks raken vele dieren in paniek en breken uit of verdwalen. Voorkom dit door je dieren binnen te houden. Je kan eventueel je hond in de tuin aan de leiband houden om een extra laagje van veiligheid in te bouwen.

10. Afleiding

Probeer je hond af te leiden met hun favoriete speeltje om te voorkomen dat ze te bang worden. Is je hond al bang, dan zal dit niet werken… Probeer dan met de andere tips je hond te ondersteunen…

11. Mutt Muffs

Gehoorbescherming voor honden. Ja, je kan erom lachen maar het bestaat echt!

Het wordt vaak gebruikt voor lange vliegtuigreizen of werkhonden maar kan perfect worden gebruikt om vuurwerk-knallen te dempen. Doe dit niet zomaar aan maar ga hierop trainen zodat je hiermee niet nog meer stress toevoegt.

12. Druk

Door een thundershirt of via een “calming wrap” druk op de vacht van de hond uit te oefenen, kunnen ze zich veiliger voelen. Ook hier geldt: niet zomaar aandoen maar stelselmatig aanleren zodat je geen extra stress toevoegt!

Foto’s van Lili Chin en doggies choice

13. Feromonen en geur

Adaptil, feliway, lavendel of kamille geur hebben een bewezen ontspannende werking. Verwacht geen wonderen over de werking. Het gaat om hulpmiddelen en deze middeltjes zijn geen vervanging voor training! 
In acute gevallen kunnen deze middeltjes wel wat extra ondersteuning bieden en alle kleine beetjes helpen. 🙂

14. Medicatie

If all else fails en je hond is extreem bang, dan kan je nog naar de (gedrags)dierenarts voor medicatie.

MAAR: vraag om medicatie die de lichamelijke reactie niet onderdrukt. Soms wordt er medicatie voorgeschreven dat als een chemische dwangbuis dienst doet en waarbij het dier nog volledig alert is en dus alles bewust meemaakt, maar lichamelijk niet kan reageren of versuft is. Dat maakt alles nog erger omdat je dier nog wel bang is, maar ook suf wordt door de medicatie waardoor hij/zij nog meer stress kan ervaren. (Bang maar niet kunnen reageren of vluchten)
Vraag dus zeker na welke medicatie je dierenarts je meegeeft en vraag wat de exacte werking is!

15. Preventie

Als je hond enorm panikeert tijdens vuurwerk, ga dan zeker op voorhand al aan de slag zodat je dieren deze angst volgend jaar niet opnieuw te hoeven ervaren. Start hiermee liefst 1 jaar tot 6 maanden voor de bewuste situatie. 

Conclusie

Vuurwerkangst is in de meeste gevallen wel te “trainen” of te verbeteren. Help je hond door tijdig met therapie of training te beginnen en voorkom deze situatie volgend jaar. 

Als je je hond vaak angstig ziet, als hij ongewenst of probleemgedrag vertoont of regelmatig dezelfde medische aandoeningen vertoont, neem dan actie! Het zal niet vanzelf overwaaien of verbeteren…