Gedrag en stress bij je hond

Gedrag en stress bij je hond: waar komt het vandaan?

Stress, stress, stress. Iets waarmee wij als mensen vaak te maken krijgen. En helaas zijn we niet alleen. Jouw hond kan er ook last van krijgen, zo zielig! Maar gelukkig kan je als baasje hier op inspelen. Daarvoor moet je stress bij honden wel kunnen herkennen en ra ra ra, wie kan jou hierbij helpen? Moi, I volunteer as tribute!

Wat is stress?

Back to basics! Wat is stress nu eigenlijk?

Let me explain. En ik hou het heel kort, beloofd. Er zijn heel wat verschillende definieties van stress, maar ik werk met de volgende: stress is een vrijgave van hormonen en neurotransmitters. Voila, that’s it.

Wat zijn de oorzaken van stress?

Als trots baasje van je liefste hond bepaal jij vrijwel alles voor hem. En deze afhankelijkheid veroorzaakt stress wanneer je niet voor bepaalde factoren zorgt. Hieronder giet ik enkele oorzaken van stress in een lijstje, kijk je even mee?

Enkele mogelijke oorzaken:

  • · Onvoorspelbaarheid
  • · Gebrek aan keuze of controle
  • · Fysiek ongemak of pijn door ziekte
  • · Sociale context van de omgeving

Het is belangrijk om je hond vrij te laten in zijn natuurlijk gedrag. Hij moet bijvoorbeeld kunnen kauwen, snuffelen en sociaal contact hebben. Wanneer jij dat niet toelaat of je hond niet de kans geeft om dit natuurlijke gedrag te uiten, kan je hond gefrustreerd raken en zelfs depressief worden. En dat wil je natuurlijk niet! Daarom leg ik je hieronder uit hoe je stress kan herkennen zodat je er op kan inspelen. Klinkt goed, toch? Blijf nog even hangen!

Wil jij weten hoe je je hond kan helpen ontspannen? 

Download dan hier mijn gratis mini gids met 10 tips om je hond te helpen ontspannen.

Hoe kan je stress herkennen?

Je hond laat op verschillende manieren zien dat hij stress ervaart. Het begint altijd bij ongemak en zodra hij zich zo voelt, duiken er subtiele signalen op. Ik heb een cursus gemaakt rond visuele communicatie. Als je hier een master in wilt worden, aarzel dan niet om een kijkje te nemen naar mijn cursus “Hondentaal Kickstarter“.

Naast die subtiele signalen, kan je stress ook herkennen door een fysieke reactie. Ik denk dan onder andere aan zweetvoetjes (ja, die schattige pootjes van je hond kunnen ook zweten!) en vergrote pupillen. Ook gedrag kan ons helpen stress te ontmaskeren. Het kan zijn dat je lieve huisdier bijvoorbeeld rusteloos is en niet wil eten. Stress, we can see you, you better watch out!

Stress kan bepaalde functies in het lichaam tijdelijk onderdrukken zodat er energie vrijkomt om te kunnen reageren op specifieke situaties. Yep, dat doet het dus, heftig! En een langdurige onderdrukking kan echte verstoringen in het lichaam veroorzaken zoals darmproblemen, allergieën en een stinkende hond. En nee hoor, een stinkie winkie hond is niet normaal. I hate to break it to you, maar dat kan duiden op stress.

Hoe kunnen we een stressreactie herkennen?

  • Veranderen van oogkleur
  • Hijgen voor meer zuurstof
  • Pupillen worden verwijd
  • Niet kunnen slapen of chronische vermoeidheid

Zoals ik eerder al verklapte, heb je naast lichaamstaal ook gedragingen die stress kunnen ontmaskeren. Hiermee bedoel ik dan normaal gedrag met een ongewone frequentie of intensiteit. Het is zeker normaal als je hond eens blaft aan de omheining omdat hij iets speciaals ziet. Maar als dit lange tijd aanhoudt of hij er obsessief mee bezig is, neemt het stress systeem over.

Die gedragingen zien er dan zo uit:

  • Tijdens elke spannende situatie
  • Gedrag vertonen zonder doel
  • Overdreven vocaliseren
  • Ongewenst gedrag zoals vernielen vertonen
  • Agressie laten zien

Voila, met deze info over stress kan je alvast aan de slag. Boost dit nu heel wat leergierigheid bij jou en wens je meer informatie? Dan zie ik je graag in de cursus “Hondentaal Kickstarter“.

Heb je nu gemerkt dat je hond toch best veel last heeft van stress of herken je deze dingen? 

Dan is het nieuwe online groepsprogramma Relaxing Reactivity iets voor jou! We gaan samen aan de slag om je hond te helpen naar meer ontspanning, minder geblaf of angst. 

Klik hier voor meer informatie.