Relaxing & Training Reactivity Paws In Touch

In 6 stappen naar een sterkere band met je hond.

“Whoever said that diamonds are a girl’s best friend, never had a dog.” Klinkt herkenbaar, ,toch? Vandaag geef ik je dan ook het ideale recept mee voor een sterkere band met je hond. Een goede relatie met je huisdier wekt namelijk bepaalde gelukshormonen op. En dat bij zowel jou als je hond! In slechts 6 stappen kanjouw fluffball omgetoverd wroden tot je allerbeste vriend.

Stap 1: Maak kennis

Kennismaken met nieuwe mensen, hoe doe je dat? Je polst bijvoorbeeld naar dingen die de ander leuk en minder aangenaam vindt. Kortom, je communiceert met elkaar. Verrassing! Bij honden is dat niet anders. Je moet hun taal leren en belangrijker nog, begrijpen. Op die manier kom je te weten wat je hond wel en niet leuk vindt. Mocht je je verder willen verdiepen in hondentaal, aarzel dan zeker niet om een kijkje te nemen in mijn cursus over hondentaal.

Zoals ik eerder al zei, is het belangrijk dat je je hond begrijpt. Neem even het voorbeeld van kwispelen. I hate to break it to you, maar kwispelen wil niet altijd zeggen dat je bestie blij is. Het is een teken van spanning en dat kan zowel positief als negatief zijn.

De boodschap is dan ook: ga op onderzoek uit! Onthoud dat hij geen mens is en dus andere behoeften heeft. Probeer hierin te voorzien en respecteer zijn natuurlijk gedrag.

Stap 2: Luister en respecteer

Wanneer je in gesprek bent met iemand, verwacht je dat de ander naar je luistert. Stel dat je aangeeft dat je totaal geen vis lust. Hoe zou jij je voelen als je dan toch wordt uitgenodigd voor een tripje naar een visrestaurant? Alsof er niet naar je geluisterd wordt, natuurlijk! Honden kunnen dit ook aanvoelen. Geeft je buddy aan dat hij het niet leuk vindt om geaaid te worden, luister naar deze signalen en respecteer ze. Hij zal je dankbaar zijn!    

Om te ontdekken of je hond het lukt vindt om geaaid te worden, kan je de toestemmingstest uitvoeren. Steek je hand uit naar je hond en laat hem ruiken. Als hij komt snuffelen en vervolgens wegdraait, zegt hij eigenlijk: “Thanks, but no thanks”.

Wil jij weten hoe je je hond kan helpen ontspannen? 

Download dan hier mijn gratis mini gids met 10 tips om je hond te helpen ontspannen.

Stap 3: Heb vertrouwen

Heb vertrouwen en geef het hele proces de nodige tijd. Je hond het gevoel geven dat hij gerespecteerd en gehoord wordt, komt niet in één keer. Het is daarnaast belangrijk dat je vertrouwen hebt in je huisdier. Geef hem meer ruimte en de mogelijkheid om zelf keuzes te maken. Wees bovendien ook zijn steun en toeverlaat! You’ve got this!

Stap 4: Wees duidelijk en consequent

Om stap 3 te laten gelden, zal je heel duidelijk en consequent moeten zijn. Je kan niet verwachten dat je compagnon je vertrouwt wanneer je hem vandaag wel respecteert en morgen niet meer. Wees dus duidelijk in je acties. 

Oh, en voor een hond betekent één keer iets mogen, het altijd mogen. Daar was je misschien zelf al achter gekomen. Wees dus consequent; altijd betekent altijd en nooit is nooit.

Stap 5: Have fun

Je hond zijn purpose in life is having fun! Doe samen leuke dingen en er worden opnieuw gelukshormonen vrijgemaakt. De gelukshormonen gelinkt aan de leuke activiteiten die jullie samen doen, zullen ook gelinkt worden aan jou. Wanneer hij bij jou is, zal hij die hormonen nadien automatisch aanmaken. Ook wanneer je spelletjes speelt met hem, wordt dat ontspannen en leuke gevoel gelinkt aan jouw awesome aanwezigheid..

Stap 6: Ga op ontdekking

Et voila, we zijn aangekomen bij de laatste stap. Stap 6 ligt helemaal in lijn met de vorige, maar gaat nog net iets verder. Ontdek samen met je hond nieuwe plaatsen en leer hem nieuwe dingen aan. Ook hier komen er weer gelukshormonen aan te pas. Houd er wel rekening mee dat je dit allemaal doet op het tempo van je pooch. Overhaast niets.

En dan nu ... op avontuur!

Met deze 6 stappen word jij de beste vriend van je fur baby. De allerbelangrijkste les van vandaag: Wees geduldig en heb vertrouwen in jezelf en je hond. 

Heb je nu zoiets van: “Daniëlla, ik wil hier graag meer over weten!”, dan heb ik heel goed nieuws voor jou. Ik verzamelde namelijk al mijn tips en concrete voorbeelden in mijn cursus “6 stappen naar een sterke band”. 

Neem gerust een kijkje via deze linkGood luck! 

Wil je hier meer over weten en hoe je met het gedrag van jouw hond aan de slag kan?

In de nieuwe online cursussen kom jij alles te weten over waarom je hond doet wat hij doet én wat jij NU al kan doen!