Krabben en sproeien blog Paws In Touch

Krabben en sproeien

De kat plast naast de kattenbak of sproeit in huis. Let’s face it, dat is niet bepaald aangenaam in huis… Je besluit om dit probleem aan te pakken en contacteert een CatCoach. Ik kom bij je langs en ja hoor… Ik vraag je om extra krabgelegenheden te voorzien. HUH? 

Wat heeft krabben met het in huis sproeien van m'n kat te maken? 

In 1 woord: ALLES !!! Maar daar stopt het niet… Ook de eetlocaties, drinklocaties, de kattenbaklocaties, hoogtes, schuilplaatsen enz. hebben te maken met het sproeigedrag van je kat. Nu denk je waarschijnlijk: ok, ik ben helemaal niet meer mee… 😀

Vaak kopen mensen allerlei soorten kattenbakvullingen, ze gaan experimenteren en raken zelf helemaal het noorden kwijt. Op internet staan duizenden adviezen over wat er al dan niet moet gebeuren als de kat in huis sproeit. Dit gaat dan van met de neus erin wrijven tot een andere kattenbak kopen. Ze weten niet meer wat gedaan terwijl hun kat hun kledij, boeken, zetels, gordijnen, aanrecht en kortweg hun hele hebben en houden onder sproeit. 

Maar… Daar lopen eigenaren dan eigenlijk al voorbij aan de belangrijkste vraag die ze zich moeten stellen bij alles wat hun kat doet: Waarom? 

Waarom sproeit je kat? Waarom op die plaats? Wat is de reden dat je kat sproeit? 

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst kijken naar: Wat? Wat is sproeien? 

Om te beginnen is er een belangrijk verschil tussen sproeien en plassen. Je kan denken dat dit allebei ongeveer hetzelfde is. Er wordt nl. urine vrijgegeven. Toch is het heel belangrijk om dit onderscheid te maken. Het gaat om 2 volledig andere functies en 2 volledig verschillende gedragingen. 

Wat is plassen?

  • Plassen zijn grote hoeveelheden urine en dient om de blaas te ledigen. 
  • Plassen gebeurt normaal gesproken op horizontale oppervlakken, al zijn er ook katten die rechtopstaand plassen en dan kan het op sproeien lijken. 
  • Katten willen plassen in een veilige omgeving, omdat ze zich dan kwetsbaar opstellen. Plassen zullen ze dan doen op verborgen plekjes zoals in of achter kasten, in hoeken of onder bed. 
  • Hierbij kan het zijn dat de kat de voorkeur geeft aan zachte ondergronden, denk hierbij aan matjes of zelfs het bed van de eigenaar.

Wat is sproeien?

Om te beginnen is er een belangrijk verschil tussen sproeien en plassen. 

  • Sproeien zijn kleinere hoeveelheden urine met als voornaamste functies om te communiceren en/of stress te ontladen. Het is een vorm van geurcommunicatie, zowel voor zichzelf als haar omgeving. Je kat kan dus ook in huis sproeien als ze de enige kat in huis is, om met zichzelf te communiceren en/of om stress te ontladen. Je kan het vergelijken met post-its plakken voor zichzelf. 
  • Dit gebeurt over het algemeen op verticale oppervlakken en 
  • zal op een zichtbare plaats gebeuren zoals tegen de gordijnen, op het aanrecht, tegen het raam enz. 

De hoeveelheid urine en de locatie zijn dan de voornaamste factoren waaruit je kan opmaken of het om plassen of sproeien gaat. Zijn het veel locaties? Zijn het zichtbare locaties? Is het vaak op/tegen nieuwe voorwerpen of als je dingen verplaatst? Gaat het om kleinere hoeveelheden, gaande van druppels tot mini-plasjes? Dan is de kans groot dat het om sproeien gaat… 

Wil je subtiele stress bij je kat kunnen herkennen en meer leren over stress?

Chronische stress is heel vaak de oorzaak bij gedragsproblemen. Via subtiele tekenen kan jij dit vroegtijdig herkennen en zo gedragsproblemen vermijden of zelfs aanpakken!

  • Simpele en praktische tips
  • Leer je kat beter begrijpen
  • Vroegtijdig herkennen zorgt ervoor dat je kat beter en sneller kan geholpen worden!
  • Helpt gedragsproblemen te verminderen!

Waarom dan?

Ok, volgende stap… Waarom sproeit je kat in huis?

Katten sproeien voor verschillende redenen maar het is belangrijk om weten dat dit natuurlijk gedrag is voor je kat. De voornaamste reden is seksueel. Aangezien sterilisatie en castratie voor onze huiskatjes verplicht is, ga ik hier op dit artikel niet verder op in. Wil je meer weten over de verplichte sterilisatie en castratie van katten, kijk dan zeker op DEZE pagina van de Vlaamse Overheid. 

We hebben al overlopen dat sproeien een vorm van geurcommunicatie is, en/of een vorm van stressontlading. 

Zelfs als je kat jouw enige kat is, dan kan ze nog sproeien inzetten als vorm van geurcommunicatie. Je kan dit het beste vergelijken met post-its plakken. Ze doet dan vaker op plaatsen waar er gevaar is geweest of waar ze zich niet 100% heeft gevoeld. Zo geeft ze aan zichzelf aan: hier was het niet veilig: be aware! Je kan het ook zien als het planten van een rood vlagje. 

Daarnaast is sproeien een vorm van stressontlading. “Phoeh, dat was spannend… Sproei…”
Wat kan mogelijk zorgen voor die nood? Onveiligheid, een gebrek aan voorspelbaarheid en keuzes zijn grote factoren voor onze huiskatten.

 

  • Op vlak van onveiligheid kan je denken aan vreemde katten die je kat de oorlog kunnen verklaren via een groot raam of die naar binnen kunnen staren. Het kan ook zijn dat er in de omgeving andere factoren zijn waardoor je kat zich niet zo veilig voelt, bv. de aanwezigheid van andere katten of honden. 
  • Niet genoeg voorspelbaarheid
    Je kat komt soms in de woonkamer en wordt opeens aangestaard door een vreemde buurtkat, en soms ook weer niet… Zo kan ze altijd ongerust of op haar hoede zijn als ze in de woonkamer komt. Zal die vreemde buurtkat haar de oorlog verklaren of niet? 
  • Niet genoeg keuzes
    Je kat heeft de ingebouwde functie om met stress te kunnen omgaan… MAAR… Dan moet ze wel die kans krijgen. Stel dat je kat zich in veiligheid wil brengen door in de hoogte te gaan zitten, maar er is geen hoogte ter beschikking… Of ze voelt zich niet veilig en wil zich verstoppen maar heeft daar geen schuilplaatsen ter beschikking… Dan zorgt dit voor nog meer stress bij je kat en kan ze geen gebruik maken van die ingebouwde “zelfregelingsfunctie”. 

 

 

Bij het voorbeeld van de vreemde buurtkatten krijg ik van eigenaren soms te horen dat hun kat dat helemaal niet zo erg vindt. “Ze blijft gewoon in de woonkamer komen hoor!” of “ze vindt dat niet erg, ze eet wel gewoon”. 

Ja, dat klopt, ze eet nog gewoon of komt daar nog… Maar heeft ze wel een keuze daarin? Vaak is het dat of niets. Je kan dat onveiligheidsgevoel dat buurtkatten met zich meebrengen vergelijken met dat jij in je bed ligt… En je merkt dat er door het raam iemand naar binnen gluurt. Aangenaam? I think not! Je woning, je slaapkamer is een zone waar je je veilig hoort te voelen. Als je dan wordt aangestaard door iemand die door het raam naar binnen gluurt, dan zorgt dit voor een heel vreemd en, eerlijk, onveilig gevoel. 

Zo is het voor katten ook helemaal niet ok dat ze in hun “veilige zone” worden aangestaard door “invaders”, door vreemde katten . 

En die krabpalen dan?

Sproeien is een vorm van geurcommunicatie en/of stressontlading. Het is dus belangrijk om je kat te helpen om ofwel, de boodschap op een natuurlijke manier op een, voor jou meer gewenste, plaats achter te laten. (Sproeipalen zou een leuke uitvinding zijn, any takers?)
Ofwel om ervoor te zorgen dat je kat minder stress ervaart… 

 

Waar krijgt je kat stress van? 

  1. Als ze zich niet goed voelt, pijn heeft of ziek is. Het spreekt voor zich dat je hiermee begint. Dus: naar de dierenarts!
  2. Als ze “niet genoeg” heeft… Daarmee bedoel ik: niet genoeg bronnen voorzien om een manier en locatie die voor haar logisch en natuurlijk zijn. 
  3. Als ze geen keuzes heeft: denk aan de ingebouwde zelfregelingsfunctie. Maar, ze moet wel de kans krijgen… Kan ze haar stress ontladen door te krabben, in de hoogte te gaan zitten of zich te verstoppen? Of moet ze dit doen door te sproeien? 
  4. Ze mag geen kat zijn… Een gebrek aan natuurlijk gedrag! Het is voor een kat belangrijk dat ze kat mag en kan zijn. Katten klimmen… Katten eten en drinken niet op dezelfde plaats… Katten willen alles alleen doen en kunnen pas “sociaal” doen als er meer dan genoeg is, anders is het every cat for himself!
  5. Onveiligheid: denk aan die glurende pervert door je slaapkamerraam… Brrr.. Bij katten die het niet kunnen vinden met andere katten van hetzelfde gezin of met de hond van het gezin geldt dit uiteraard ook. 

Wil je subtiele stress bij je kat kunnen herkennen en meer leren over stress?

Chronische stress is heel vaak de oorzaak bij gedragsproblemen. Via subtiele tekenen kan jij dit vroegtijdig herkennen en zo gedragsproblemen vermijden of zelfs aanpakken!

  • Simpele en praktische tips
  • Leer je kat beter begrijpen
  • Vroegtijdig herkennen zorgt ervoor dat je kat beter en sneller kan geholpen worden!
  • Helpt gedragsproblemen te verminderen!

De krabpalen… 

De krabpalen zijn uiteraard een vorm van een bron die je kat nodig heeft om met stress te kunnen omgaan. Maar dat is niet het enige… Ze heeft ook nood aan verschillende drinklocaties, eetlocaties, schuilplaatsen, hoogtes enz. En dit alles op een manier en de verschillende plaatsen die voor haar natuurlijk en logisch zijn.

Je kat heeft nood aan een omgeving waar ze volledig kat kan zijn en zo haar ingebouwde “zelfregelingsfunctie” kan ontplooien en gebruiken. Het zorgt nl. voor nog meer stress bij je kat als ze die bronnen niet genoeg, op de juiste plaats of manier aangeboden krijgt, waardoor ze nog meer kan sproeien. En net daarom zijn krabpalen, maar ook alle andere bronnen waaronder de kattenbakken, belangrijk als je kat in huis sproeit.

 

Het gehele plaatje...

Als je kat in huis sproeit is het dus belangrijk om naar het volledige plaatje te kijken. Welke bronnen zijn er aanwezig in de omgeving van de kat? Hoeveel? Waar? Op welke manier? Zijn er andere dieren in huis? Enz… 

Staar je bij sproeien dus niet blind op die kattenbakken, de kans is reëel dat het probleem daar niet zit. (Bij plasproblemen is het een ander verhaal)

Ga zeker langs bij je dierenarts als je kat sproeit. Medische problemen, pijn of ziekte is nog te vaak in het spel dus laat dat zeker je eerste go to zijn!

Merk je dat hier en daar de bronnen in de omgeving wat verbetering kunnen gebruiken? Super dat je hier attent op bent en dat je dit wil aanpassen. Je kan de nieuwe bronnen naast de bestaande plaatsen om je kat de keuze te geven en om haar te laten wennen. Maar pas zeker niet alles tegelijkertijd aan! Katten zijn stressgevoelig en kunnen bijgevolg niet zo goed tegen veranderingen. Slowly!

Wil je weten hoe je je kat beter kan begrijpen?

Wat zegt je kat? - Leer Kattentaal!

Kattentaal begrijpen is essentieel om gedragsproblemen te voorkomen of aan te pakken, om efficiënt te kunnen trainen en om het geluk en welzijn van je kat te kunnen verbeteren.

In deze cursus ‘Wat zegt je kat? – Leer kattentaal’ leer je exact hoe je kat met jou communiceert én hoe jij dat kan inzetten om je band met je kat te versterken én om je kat gelukkiger te maken!