Help mijn kat bijt uit het niets

Help mijn kat bijt uit het niets!

Je kat vraagt om aandacht, je begint haar te aaien en bam! Ze bijt in je hand. Of je passeert en opeens hangt je kitten in je broek… 

Waarom doet je kat dit en wat kan jij hieraan doen? 

Straffen

Soms wordt bij dit soort gedrag, agressie, aangeraden om de kat te straffen. De kat wordt in het nekvel vastgepakt, met de plantenspuit verrast of ga zo maar door. Hoewel dit voor het gedrag in theorie zou kunnen werken is dit echt not the way… 

Je kat bijt niet zomaar. Een kat doet eigenlijk nooit iets zonder een, voor haar, goede reden. Als je kat bang is en daarom bijt om zich te verdedigen, is het geen hogere wiskunde dat met zo’n straf de agressie alleen nog erger zal worden. Om nog te zwijgen van welke emotionele associatie je kat bij je zal maken in de toekomst en de impact van deze stressvolle gebeurtenis. Je wordt heel onvoorspelbaar voor je kat en je kat kan zelfs bang of onzeker worden. 

Zoek de waarom

Ja, makkelijker gezegd dan gedaan… Een kat kan om allerlei redenen agressie inzetten en ik raad je aan om, in geval van agressie, sowieso contact op te nemen om de situatie te bekijken. Een kat die agressie inzet staat heel vaak onder enorme stress en heeft hierbij hulp nodig. Het is dus niet alleen een onaangename situatie voor jou, ook voor je kat is het niet zo fijn. 

De meest voorkomende redenen waarom een kat bijt zijn uit pijn of medische problemen, angst, frustratie, verkeerd begrepen communicatie of spel. Er zijn nog andere redenen waarom een kat agressie kan inzetten maar ik beperk me hier tot deze 4. Medische problemen bespreek ik niet verder, neem hiervoor contact op met je dierenarts.

Angst

In geval dat een kat agressie inzet uit angst is de tussenkomst van een professional altijd ten zeerste aangeraden. De kat staat dan onder zo een hoge stress dat er niet alleen aan het “angstige” op zich gewerkt zal moeten worden, maar ook op het algemene stressniveau van de kat. Bij angst is de kat zodanig bang van iets dat ze geen andere uitweg ziet dan zichzelf verdedigen en ze valt aan. Dit kan soms zo extreem worden dat zelfs wanneer iemand de kamer inwandelt, de kat aanvalt. Ga hier aub niet alleen mee aan de slag maar schakel professionele hulp in! 

De kat is dan zo bang dat ze bijna niet meer zal slapen omdat ze op haar hoede moet zijn om zichzelf te kunnen verdedigen als de “bedreiging” binnenkomt. Voel je de spanning en stress al over hoe dit voor de kat moet zijn? 

Zelfs als je kat niet zo extreem reageert maar bijvoorbeeld de stofzuiger aanvalt is het nog nodig om naar de algemene stresslevels van je kat te kijken. Die stofzuiger komt te pas en te onpas boven. Die onzekerheid van wanneer komt die nu wel en wanneer niet zorgt er ook voor dat je kat iets alerter door de dag zal gaan. 

Bij angst is het allereerst belangrijk om de kat medisch grondig te laten nakijken. Die stress kan nl. voor medische problemen zorgen die de situatie niet bepaald vooruit helpen. 

Daarnaast moeten we de kat mogelijkheden geven om met haar angst te kunnen omgaan. Ze moet “uitlaatkleppen” en veiligheid krijgen. Meer hoogtes, schuilplaatsen en krabgelegenheden toevoegen is daarbij al een goeie stap. (Opnieuw: doe dit niet zomaar en liefst onder professionele begeleiding!)

Frustratie

Ken je dat gevoel als iets niet gaat zoals je dat wou of had verwacht?

Katten kunnen dit gevoel ook ervaren. Zodra dit gevoel te sterk wordt, kan de kat ook agressie inzetten. 

Voorbeeld: de kat kijkt naar buiten naar een vogeltje. Je kat zit binnen en kan er niet bij. Je passeert en opeens hangt je kat in je arm te bijten. 

Dit is omgerichte agressie: je kat wil de vogel pakken maar kan er niet bij en wordt gefrustreerd. Ze kan met die frustratie nergens heen en werkt dit uit op datgene of diegene die op dat moment in de buurt is. Dit komt ook vaak voor bij katten onderling waarna er spanning ontstaat tussen die katten. 

Een ander voorbeeld kan zijn dat de kat in haar omgeving niet alles heeft dat aan haar behoeften voldoet. Zo kan een kat die bijvoorbeeld onvoldoende krabgelegenheden heeft en hiermee de frustratie voelt oplopen ook ineens bijten. 

Frustratie heeft verschillende oorzaken bij katten en hier is het heel belangrijk om te achterhalen of de kat alles heeft wat ze nodig heeft zodat ze ten eerste op een andere manier met haar frustratie kan omgaan en ten tweede: liefst geen frustratie ervaart door haar omgeving. 

Een andere veelvoorkomende factor bij frustratie kan zijn dat de kat zich niet begrepen voelt. 

Miscommunicatie met de eigenaar

Een kat is geen mens en een mens is geen kat. We communiceren heel verschillend en hier en daar zijn communicatiefouten onvermijdelijk. We interpreteren wat een kat doet vanuit onze menselijke bril en dit is niet altijd wat de kat ook daadwerkelijk bedoelt. 

Voorbeeld: de kat komt op je schoot zitten. 
Wat denken wij als mensen vaak? Ze wil geaaid worden! 
Wat denkt de kat vaak? Ik wil bij m’n mensen zijn en ik wil fysiek contact en nabijheid maar verder gerust gelaten worden. 
Wat kan je krijgen als je toch gaat aaien? Een kwade of gefrustreerde blik van de kat gevolgd door een beet of een uithaal met de poot. 

Een ander veelvoorkomend voorbeeld: een kat ligt te slapen of te rollen met de buik omhoog en de eigenaar begint de kat te aaien op de buik. Niet zelden is dit zoals de rode lap voor de stier en begint de kat te bijten in de vingers en het hand van de eigenaar. 

Een kat ligt te slapen zoals ook wij gaan slapen. Stel je voor dat er dan opeens een vriend of vriendin aan je bed staat in het midden van de nacht en je begint te aaien omdat je er zo schattig uitziet als je slaapt. 
Zou jij dit appreciëren of zou je op z’n minst licht geïrriteerd geraken dat je net uit je diepslaap bent gehaald omdat je er “zo schattig uitziet”, los van het feit dat die creep in je slaapkamer staat? 

Voor je kat is dat niet anders. Ook zij wil gerust gelaten worden als ze slaapt en voelt zich liever veilig om goed te kunnen slapen. 

Wil je subtiele stress bij je kat kunnen herkennen en meer leren over stress?

Chronische stress is heel vaak de oorzaak bij gedragsproblemen. Via subtiele tekenen kan jij dit vroegtijdig herkennen en zo gedragsproblemen vermijden of zelfs aanpakken!

  • Simpele en praktische tips
  • Leer je kat beter begrijpen
  • Vroegtijdig herkennen zorgt ervoor dat je kat beter en sneller kan geholpen worden!
  • Helpt gedragsproblemen te verminderen!

Om zeker te weten of je kat geaaid wil worden kan je de “toestemmingstest” doen: 

Je steekt je hand uit richting je kat. 

  • Komt je kat?
    Laat ze dan eerst even snuffelen en wacht nog af.
  • Komt ze niet?
    Dan heb je eigenlijk al je antwoord.
  • Komt ze kopjes geven?
    Dan kan je rustig 3x onder de kin, over de kaak of het oor aaien. Daarna stop je en doe je je hand een paar centimer van je kat vandaan.
    Wat doet ze nu?
    • Komt je kat opnieuw kopjes geven?
      Dan is je antwoord duidelijk: MORE PLEASE!
    • Wandelt ze weg?
      Dan was dat voor haar al voldoende en wil ze verder niet geaaid worden. 

Spel

Een kitten die in je broek hangt is hoogstwaarschijnlijk aan het spelen. Katten kunnen spelen met de omgeving, met speeltjes en zo “de jacht” simuleren of met elkaar. 

Soms gebeurt het dat een eigenaar met z’n handen met de kat speelt. Ik zou dit ten sterkste afraden. Ten eerste omdat dit altijd voor verwondingen kan zorgen. Daarnaast blijft dit kleine kitten niet altijd zo klein en kan je dit, naarmate dat je kat opgroeit, minder aangenaam gaan vinden. Als de kat dit opeens niet meer mag kan er frustratie ontstaan. 

Daarnaast is dit enorm verwarrend voor een kat. De ene keer zijn je handen speelgoed, de andere keer niet. Zo kan je kat beginnen bijten op een moment dat voor ons buiten een spelmoment valt, maar dat voor je kat wordt gezien als “playtime”! 

Vermijd dus deze vorm van miscommunicatie en speel enkel met speelgoed met je kat, niet met je handen. 

Hoe je met je kat kan spelen om jacht te simuleren heb ik uitgelegd in mijn gratis mini-gids: “let’s play”. 
Klik hier om de gratis gids te downloaden. 

Leer hoe je elke kat aan het spelen krijgt!

Is je kat gefrustreerd? Houdt ze je ‘s nachts wakker? Spelen er gedragsproblemen of lijkt je kat makkelijk overspannen of bang? Wil jij je kat helpen om meer te ontspannen en zo ook gedragsproblemen te verminderen?

  • Simpele en praktische tips
  • Makkelijk toepasbaar
  • Meer beweging zorgt ervoor dat je kat beter met frustratie en stress kan omgaan.
  • Helpt gedragsproblemen te verminderen!

Conclusie

Je kat heeft, zelfs bij agressie: bijten of uithalen, een hele goede reden waarom ze dit doet. Door op zoek te gaan naar deze reden kunnen we eenderzijds je kat gelukkiger maken en zorgen dat ze zich goed in haar vel voelt, en anderzijds het gedrag veranderen omdat je kat het niet meer nodig heeft om zich zo te gedragen. De onderliggende oorzaak is nl. weg. 

Zet je kat soms agressie in of ben je niet zeker wat je kan doen? 
Neem dan contact op via info@pawsintouch.be of via de link hieronder en ik help je met veel plezier verder.