Hoe noem jij jezelf? Ben jij het baasje van je hond? Of een hondenliefhebber? Ben je een leider of een hondenmama?
Je vraagt je waarschijnlijk af: waar komt die nu mee af? 😁
I know.. Maar bare with me…
Termen en intenties
Met bepaalde termen worden er bepaalde gevoelens of intenties opgewekt. Als ik zeg: je bent de baas over je hond, of ik zeg: je bent een leider voor je hond. Dan krijg je daar een bepaalde intentie of gevoel bij. Als ik zeg: je bent een moeder of ouder voor je hond, dan krijg je daar bepaalde gevoelens of intenties bij.
En daar is het me net om te doen. Mensen die hun hond “onder controle” willen hebben of voor de snelle oplossingen gaan zoals stroombanden, zeggen vaak: ik ben de baas, de roedelleider. They are not all the same, dat zeg ik zeker niet, maar vaak is dat het idee erachter. Het idee dat ze de baas moeten zijn, dat de hond moet luisteren omdat zij dat zeggen, ongeacht hoe de hond zich daarbij voelt. Ze weten immers wel wat goed is voor de hond of wat niet. Vaak komt dit voort uit het idee dat honden de baas proberen te spelen en andere misverstanden waarover ik het in het artikel over dominantie en rangorde heb. ( Om dat te lezen: klik HIER )
Een baas houdt vaak geen rekening met feedback of wat zijn “ondergeschikten” denken of voelen. Hij heeft een taak te doen en wil die uitvoeren, liefst zo goed en snel mogelijk. Er wordt amper rekening gehouden met hoe die “uitvoerders” zich erbij voelen, hoe het met hun welzijn is gesteld en gunsten zoals vakantiedagen worden ingepland zoals het “de baas” goed uitkomt in zijn planning. De ondergeschikten zijn vaak niet op de hoogte van het “groter geheel” en worden zelden aangemoedigd of gesteund. Wel kunnen ze “opbouwende kritiek” of opmerkingen verwachten om het werk beter en efficiënter gedaan te krijgen. Vertaalt naar de hond: “zit” – “lig” – “blijf” maar denk verder aub niet voor jezelf na. Doe wat ik je zeg, wanneer ik het zeg, ongeacht hoe jij je daarbij voelt, ik weet wel wat best is voor jou.
Maar wat ik me dan vaak afvraag is: hoe zit dat dan? Mijn baas ging met mij nooit naar de dokter, gaf me geen eten of drinken of verzorgde me niet als ik ziek was… Mijn ouders deden dat dus wel… 🤔
Snap je waar ik naartoe wil? 😉
Ben jij een leider, baas of ouder?
Ik noem mezelf zowel leider als ouder. Dat hangt voor mij van de situatie en omstandigheden af, en komt eigenlijk op hetzelfde neer.
Een goede ouder zal je beschermen tegen negatieve ervaringen, je steunen en aanmoedigen als je voor beproevingen staat. Je verzorgen als je je niet goed voelt enz.
Dan hebben we een “leider”. Een goede leider luistert naar zijn “manschappen”, neemt mee wat hij kan met de input die hij krijgt en neemt op basis van alle informatie een besluit waarvan hij vermoedt dat alle partijen er beter uit komen. Hij luistert maar neemt wel de eindbeslissing. Dat neemt de druk ook wat van de schouders van de “manschappen”, maar ze voelen zich wel gehoord en geapprecieerd. Een goede leider geeft taken die niet te moeilijk zijn maar wel voor genoeg uitdaging zorgen zodat de manschappen niet gefrustreerd geraken (omdat het niet lukt) of verveeld geraken (omdat het te makkelijk is).
En dat is wat ik wil zijn voor mijn hond. Een goede leider, een goede en verantwoordelijke mama. Ze kan op mij rekenen, I’ve got her back. Is de situatie te moeilijk voor haar maar ik wil dat toch graag doen? Dan baal ik even enorm maar zet ik mijn ego opzij en doe ik wat het beste is voor haar. Dan doe ik datgene wat ik graag wou doen, maar dan zonder haar. Zo kan ik een escalatie van gedrag vermijden én zorg ik ervoor dat ze zich bij mij veilig en begrepen voelt.
Is dat leuk dat ik plannen moet aanpassen omdat zij bepaalde dingen niet aankan? Neen, natuurlijk niet… Maar wil ik dat m’n hond gelukkig is en thuis rustig kan slapen, of wil ik m’n eigen ego/gevoel ondersteunen door haar mee te sleuren terwijl zij er niets aan heeft, misschien de hele tijd bang rondloopt of zelfs negatieve ervaringen kan opdoen?
Perceptie
Ja, negatieve ervaringen opdoen… Dramatisch… Hoe kan mijn hond nu negatieve ervaringen opdoen? Ik ben er toch bij en er gebeurt helemaal niets ergs?
Het gaat allemaal op perceptie. Hoe ziet jouw hond dat? Jij weet misschien wel dat de stofzuiger of je haarspeld geen moordwapen is, maar je hond weet dat niet! In zijn ogen is dat misschien wel een alien-achtige invasie die het op z’n leven uit heeft!! Heel gevaarlijk!
Hoe je hond de dingen ziet, dus zijn perceptie ervan, of hoe de wereld echt in elkaar zit, zijn 2 verschillende dingen. En we kunnen van onze honden niet verwachten dat ze het zomaar aannemen als wij zeggen dat alles gewoon veilig is of dat hij niet zal verscheurd, aangevallen of vermoord worden. Zou jij dat zomaar aannemen als ik opeens je ergste nachtmerrie voor je neus zou droppen en je zou zeggen dat het geen kwaad kan?
Juist ja… 😉
What would a ... do?
Dat is een vraag die je jezelf kan stellen in allerlei situaties.
Is je hond bang van andere honden? Doe je je hond dan een plezier met het wekelijkse uitje naar de hondenweide? Of gaat je hond liever rustig wandelen waar hij misschien geen honden tegenkomt?
Stel: je weet dat je hond niet graag wordt geaaid of niet op z’n gemak is bij andere mensen maar iemand vraagt of ze het schattige hondje mogen aaien.
Wat doe je dan?
Zeg je dan “ja” omdat ze je hond “schattig” hebben genoemd en je niet gemeen wil overkomen? Of zeg je dan “neen” om je hond te beschermen tegen een potentieel negatieve ervaring?
Wat zou een ouder doen? Wat zou een baas doen? Wat zou een leider doen? Of wat zou een hondenliefhebber doen?
Think about it…
Labeltjes en zelfvertrouwen
Je houding en gedrag naar je hond verandert naargelang welke “titel” of “labeltje” je jezelf geeft. (verder heb ik niets met labels hoor, just to make a point. 😉)
Hierover nadenken geeft je ook een ander bijkomend voordeel. Je staat dan sterker in je schoenen bij opmerkingen, ongevraagd advies of zelfs kritiek over jouw manier van omgaan met je hond.
Over gedrag heeft iedereen eigenlijk wel een mening, zelfs mensen die nog nooit honden hebben gehad. Maar, als het helpt, een mening over gedrag, zeker over het gedrag van honden of kinderen is puur subjectief. Probeer dit dan ook niet persoonlijk te nemen. Vaak is het ook helemaal nergens op gestoeld en weten mensen zelf niet meer waar ze die (al dan niet foutieve) informatie eigenlijk vandaan hebben.
Vind die mevrouw of meneer het compleet ongehoord dat jij “neen” zegt op de vraag om je hond te aaien? Wordt er dan naar je kop geslingerd dat je doet wat je hond wil of dat je je laat “commanderen” door je hond? Dan weet jij dat je een goede “ouder” of “leider” bent en je je hond wil beschermen tegen slechte ervaringen.
Jij weet waarom je “ja” of “neen” zegt of waarom je iets doet en dat geeft jou de kans om minder aan jezelf te twijfelen als iemand je kwaad bekijkt omdat ze je hond niet mochten aaien. EN het zorgt er, at the end of the day, ook voor dat jij jouw hond hebt beschermd tegen een slechte ervaring en eventuele incidenten hebt voorkomen.
Wat zouden diezelfde mensen hebben gezegd als ze je hond wel mochten aaien, en je hond op een bepaald moment begint uit te vallen? Of zelfs hapt? Hoogstwaarschijnlijk krijg je dan een opmerking naar je hoofd geslingerd dat je je hond niet “onder controle” hebt. 🤷♀️
Denk er dus eens over na... Wat wil jij zijn voor je hond? Hoe wil jij dat je hond zich voelt bij jou? Wat wil je dat je hond doet?
Wil je hier meer over weten en hoe je met het gedrag van jouw hond aan de slag kan?
In de nieuwe online cursussen kom jij alles te weten over waarom je hond doet wat hij doet én wat jij NU al kan doen!