Waarom miauwt mijn kat zo

Waarom miauwt mijn kat zo?

Herken je dit? Je kat miauwt enorm hard, lang of luid op de meest onmogelijke momenten… Ze kan dit doen om naar buiten te mogen, ze kan ‘s nachts miauwen terwijl je probeert te slapen of omdat ze eten of aandacht wil. Of omdat ze er gewoon zin in heeft lijkt het soms wel… 😉

Maar waarom miauwt je kat zo en wat kan je eraan doen? 

Wat is een kat?

Een kat is een solitaire jager. Dit wil zeggen dat ze het liefst alleen jagen, eten, naar de kattenbak gaan enz. Het is ook zo dat de kat, als solitaire jager, voor haar eigen veiligheid instaat en vreemde katten zijn eigenlijk per definitie “vijanden”. 

Het is dus niet erg snugger van een kat om te gaan miauwen als ze buiten is en op zichzelf is aangewezen. Zo verraadt ze haar locatie aan andere vreemde katten. Een kat wil uiteraard liever geen gevecht. Een gevecht betekent een kans op verwondingen, die op hun beurt een kans op infecties en zelfs de dood kunnen betekenen. 

Daarnaast zijn ze als jagers ook verantwoordelijk voor hun eigen voedselzoektocht en leven ze van prooien. Prooien zijn zelf ook dieren die willen overleven en zelfs als toekomstige kattenmaaltijd zijn ze ook niet lomp… Als een kat zichzelf loopt aan te kondigen door te miauwen loopt je maaltijd altijd van je weg en bestaat de kans dat je niets vangt. Niets vangen betekent dan ook geen eten wat voor het snelle metabolisme van de kat geen goed nieuws is. 

All of this combined is de reden waarom volwassen wilde katten eigenlijk niet miauwen. 

Maar mijn kat miauwt wel hoor!

Een kitten miauwt om de moeder te roepen. Eens ze de wijde wereld intrekken stopt dit gedrag normaal gezien. 

 

Maar… De meeste katten komen bij ons mensen in huis terecht. En admit it, is er iets schattigers dan een kitten die een zachte miauw jouw kant op stuurt? 

Wat gebeurt er dan? 
We geven de kat aandacht, eten, spelen met haar enz. 

 

All nice things dus… 😉 

En hoe leer je een dier gedrag aan? Juist ja… Door er een aangenaam gevolg aan te koppelen… Zoals aandacht, eten of spelen… 

Hoor je me al komen? 😉

 

Je kat heeft je getraind

Katten zijn slimme dieren. Ze kunnen zelf complexe linken leggen en doen dit soms ook op een manier die wij niet verwachten. Stel dat je kat ‘s nachts miauwt omdat ze zich verveelt en aandacht of eten wil. Stel dat jij opstaat omdat je moet plassen… Je staat op en gaat naar het toilet. 

Wat denkt jouw kat?

The-Wildest_Editorial_How_to_pet_a_cat_Hero

SUCCES! Ik miauw en jij staat op! Er komt beweging in de keet! 

Zelfs als je roept, iets gooit of iets anders doet omdat je je kat wil doen stoppen, kan dit door je kat als “bevestiging” worden gezien dat het miauwen werkt. Dus zal ze dit volgende keer langer en heviger doen. 

 

En eens je kat heeft geleerd dat iets werkt, zal ze dit herhalen. 

Als je kat heeft geleerd dat als zij 30 minuten miauwt, dat jij dan opstaat om haar eten te geven… Dan zal je kat elke keer zolang miauwen. 

“Ok”, denk je misschien, “en wat als ik haar dan negeer?”

Als dit gedrag, miauwen, opeens niet meer werkt kan je kat gefrustreerd worden. Dan kan het zijn dat ze tijdelijk zelfs nog langer en heftiger gaat miauwen! 

Hier zit ‘m vaak de “fail”-factor… 
Je kat kan uit frustratie of verveling dan 1 uur beginnen miauwen. Maar… Jouw zenuwen gaan er compleet aan kapot en je staat op… Wat heeft jouw kat nu geleerd? Dat ze niet 30 minuten moet “zagen”, maar 1 uur… 

Geen DIY!

Vergis je echter niet: ik zeg hier niet dat niet reageren the way to go is! Dit kan serieuze gevolgen hebben! Ik wil je hierbij uitleggen vanwaar dat hardnekkige miauwen kan komen.  

Stel dat je kat om 5 uur ‘s morgens begint te miauwen omdat ze buiten wilt… En jij staat om 7 uur op en doet de deur open. Dan is dit voor jouw kat een succes, ze behaalt wat ze wil en kan ze dit nog herhalen! 

Wat moet je doen om hieraan een einde te maken? 
Uitzoeken waarom je kat miauwt en hier VOOR dat zij kan miauwen al in voorzien.

 • Miauwt je kat omdat ze honger heeft?
  Zorg dan dat ze aan haar eten kan!
 • Miauwt je kat omdat ze zich verveeld?
  Zorg dan dat je geregeld met haar speelt en dat ze gedurende de nacht iets te doen heeft. 
 • Miauwt ze omdat ze buiten wil?
  Zorg dan dat je een voorspelbaar schema maakt zodat ze weet dat ze op vaste tijdstippen sowieso buiten kan of installeer een kattenflapje MET chip herkenning zodat andere katten niet zomaar binnen kunnen. 
 • Miauwt ze omdat ze zich niet goed voelt?
  Zoek dit dan samen met je dierenarts uit en help haar.

Zoek uit waarom je kat miauwt, ze doet het echt niet zomaar of omdat het leuk is om op je zenuwen te werken… Ze doet het omdat ze heeft geleerd dat het haar iets oplevert… 😉

Leer hoe je elke kat aan het spelen krijgt!

Is je kat gefrustreerd? Houdt ze je ‘s nachts wakker? Spelen er gedragsproblemen of lijkt je kat makkelijk overspannen of bang? Wil jij je kat helpen om meer te ontspannen en zo ook gedragsproblemen te verminderen?

 • Simpele en praktische tips
 • Makkelijk toepasbaar
 • Meer beweging zorgt ervoor dat je kat beter met frustratie en stress kan omgaan.
 • Helpt gedragsproblemen te verminderen!