Vakantie, ook voor je hond? Blog Paws in Touch

Vakantie!! Ook voor je dier?

De vakantieperiode staat voor de deur en waarschijnlijk heb jij, zoals vele mensen, een vakantie om naar uit te kijken. 

Maar hoe zit het voor je dier? Heb je een plaatsje gereserveerd bij de dierenoppas aan huis, dierenhotel of bij vrienden of familie? Of kan je dier gewoon mee? 😉

Waar moet je eigenlijk op letten en hoe kan je je vertrek zo goed mogelijk voorbereiden om het voor je konijn, kat, hond, cavia,… zo aangenaam mogelijk te maken? 

Oppas aan huis

Waarom zou je kiezen voor een oppas aan huis? 

 • Je dier blijft in zijn/haar routine
 • De geuren van jou, je omgeving en je dier zijn bekend en vertrouwd
 • Je dier voelt zich veilig thuis
 • Het beperkt enorm de stress: geen vreemde locatie, geen vreemde geuren, geen stressvolle verhuis of reis, routines blijven behouden enz.
 • Het is makkelijker voor jou: geen rompslomp
 • Je huis ziet er bewoond uit door de regelmatige beweging
 • De oppas kan je planten water geven: gedaan met dode planten als je thuiskomt! 
 • De brievenbus wordt regelmatig leeggemaakt

Keuzestress

Als eerste is er natuurlijk de keuze: wie zal er voor je dier(en) zorgen? 

Een goede screening van het hotel of de oppas is een absolute must om de geschikte persoon te vinden voor jouw dier. 

 • Kent de oppas iets van de behoeften van de diersoort
  Een konijn heeft andere behoeften dan een hond, dat is duidelijk. Maar weet je oppas wat je dier nodig heeft? 
 • Kent de oppas iets van gedrag van de diersoort
  Om de vakantie voor jouw dier ook aangenaam te maken, moet de oppas natuurlijk een minimale kennis van het gedrag van je dier hebben.
  Wanneer een oppas niet kan herkennen wat een dier leuk vindt, of wanneer je dier pijn heeft, wil je dan dat deze persoon op jouw dier komt passen? De meeste dieren zijn experten in het verbergen van pijn en ziekte. Elke verandering in gedrag kan een indicatie zijn dat er iets mis is… 
  Bij honden zijn het gebruik van woorden als “roedel”, “alfa” of “dominant” rode vlaggen bij het kiezen van een geschikte professional. (Waarom dat zo is lees je HIER)
  Konijnen zijn prooidieren en hebben best een vriendje. Het spreekt voor zich dat prooidieren en roofdieren een andere aanpak vereisen… Weet je oppas hoe hieraan tegemoet te komen? 
 • Kan de oppas EHBO bij je dier toepassen? 
  In het slechtste geval gaat er iets mis…
  Je dier geraakt gewond of wordt ziek. Kan je oppas hiermee omgaan? Kan je oppas dit herkennen en weet die persoon hoe te reageren? 
 • Is de oppas verzekerd
  Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de verzekering… 
  Jij dient verzekerd te zijn, meestal via de familiale verzekering, voor eventuele schade die je dier aanricht. (voorbeeld: Indien je kat de straat oversteekt en hierdoor een ongeval veroorzaakt, ben jij aansprakelijk voor de schade) 
  Maar: indien de oppas iets verkeerd doet met je dier, is je oppas daarvoor verzekerd? Of is je oppas verzekerd in geval zij of hij zelf wordt gebeten of valt? 
 • Werkt de oppas met andere professionals samen zoals dierenartsen, gedragstherapeuten enz.? 
 • Stelt de oppas vragen en is de oppas geïnteresseerd in wat je over je dier te vertellen hebt? Alles wat je bespreekt en vraagt, dient de oppas tenslotte correct en goed op te volgen. Jij kent je dier nog het best… 
 • Vraagt de oppas naar de medische geschiedenis van je dier? 
 • Hoe vaak en hoe lang komt de oppas aan huis langs?
  Konijnen kunnen op 12u tijd ziek worden en overlijden. Hou hiermee rekening! Honden zijn zeer sociale dieren en hebben nood aan sociaal contact. Hou rekening met een maximum van 8u alleen zijn om het welzijn van je sociale vriend te kunnen garanderen. 
  Verder kijk je best naar het karakter, de routine en voorkeuren van je dier. Bange katten die zich verstoppen voor de oppas zijn bijvoorbeeld niet per se geholpen met 6 bezoeken per dag… 

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding zorgt zowel voor jou, als voor je dier voor minder stress. Maar wat kan je doen om het voor je dier zo aangenaam mogelijk te maken? 

 • Houd een dagboekje bij
  Zo heeft de oppas een beter beeld van hoe je dag er normaal zou uitzien en kan hij/zij proberen voor je dier de dagdagelijkse routine zo goed mogelijk aan te houden. Dit maakt jouw afwezigheid voor je dier makkelijker te verwerken. 
 • Werk met foto’s en post-its 
  Maak gerust foto’s om aan je oppas bepaalde dingen uit te leggen. Ook post-its op de kasten waar belangrijke spullen zich bevinden zijn altijd handig meegenomen. 
 • Maak een lijstje
  Het is voor je oppas makkelijker indien je een lijst of overzicht maakt van alles wat je dier graag heeft, hoe en wanneer het eten wordt gegeven enz. Er bestaat niet zoiets als té veel details dus leef je uit! Het helpt je oppas om het je dier zo aangenaam mogelijk te maken. Noteer hier ook duidelijk het eventuele dieet en vraag je oppas zich hier aan te houden. Vooral voor konijnen kan een verandering in voeding nefaste gevolgen hebben! 
 • Vraag je oppas om met je dier te spelen. Bij katten is een hengel ideaal, voor honden een trekspelletje of zoekspelletje en voor konijnen een puzzel om je dier te laten ontspannen voor de periodes van afwezigheid.  Opgelet: bij katten speel je best apart! In de gratis gids leer je hier meer over. Je kan de gids HIER vinden: https://www.pawsintouch.be/kat/gratis-kat/
 • Zorg dat je dier in orde is met vaccinaties, anti-parasitaire behandelingen, chip en registratie enz. 
  Het best ga je ongeveer 1 maand tot 2 weken voor vertrek nog eens langs je dierenarts. Zo krijgt je dier nog een algemeen nazicht, kan eventuele medicatie worden geoptimaliseerd en kunnen eventuele behandelingen op tijd worden gegeven. Ook als je dier niet buiten komt, vaccineer je best en geef je anti-parasitaire behandelingen. Je oppas kan, via andere dieren, op de schoenzolen enz. bepaalde pathogenen meedragen die jouw dier, indien niet gevaccineerd of behandeld, ziek kunnen maken! 
 • Zet alle spullen die je oppas nodig heeft al klaar of markeer de plaats/kast met post-its. Voorzie ook genoeg voor de gehele oppasperiode en wat extra. Denk hierbij aan eten, speeltjes, kattenbakschepje, reserve kattenbakvulling, stofzuiger, borstel en vuilblik, afwasmiddel en schoonmaakmiddel, keukenrol, afwassponsje of borstel en keukenhanddoek, zakjes voor afval, vuilzakken enz. 
 • Zorg voor een koel plekje. In de zomervakantie kan het warm worden en jij bent er niet om voor je dier de nodige verfrissing te voorzien. Pas eventueel de accommodatie van je dier aan zodat het beter met eventuele hitte, regen of andere weersomstandigheden om kan gaan. 

Je dier voorbereiden

Jouw afwezigheid is een grote aanpassing voor je dier. 
Om hem/haar zo goed mogelijk te helpen, bereidt je je dier hier best op voor. 

 • Verplaats niet zomaar spullen als je dier in een andere ruimte zal verblijven of indien bepaalde ruimtes zullen afgesloten worden. 
  Doe dit in de loop van een paar maanden geleidelijk aan. Zullen er bepaalde ruimtes tijdens je afwezigheid niet toegankelijk zijn? Begin dan met deze een paar uur per dag af te sluiten als je thuis bent. Daarna kan ze je beginnen afsluiten als je niet thuis bent. Bouw dit geleidelijk aan op zodat het een gewoonte is tegen de tijd dat je op vakantie zal zijn. 
 • Pas geleidelijk aan de routine aan. Stel dat je oppas pas vanaf 8u ‘s morgens zal langskomen maar dat jij je dier gewoonlijk om 6u ‘s morgens eten geeft. Laat je dier aan deze aanpassing al wennen door een paar dagen/weken op voorhand telkens een kwartiertje later het eten te geven of te gaan wandelen of te spelen enz. 
 • Werk met mentale stimulatie zodat je dier zich niet verveelt in je afwezigheid. Bouw dit geleidelijk aan op. Kent je dier nog geen voerpuzzels of interactief speelgoed? Begin dan een paar maanden/weken op voorhand met de training. Zo kan je voor konijnen het hooi en brokjes in voerballen, kartonnen dozen met gaatjes in enz. aanbieden. Voor katten kan je met voerballen, activity board, sure feeder enz. werken. Voor honden zijn de speeltjes van kong in afwezigheid nog absolute toppers! 
  Laat je dier nooit alleen met speelgoed dat schadelijk kan zijn zoals de klassieke hondenpuzzels enz. Je dier kan hierop beginnen bijten, stukjes kunnen afbreken enz. met alle gevolgen van dien! 
 • Vind je dier het lastig om alleen te zijn
  Laat dan een oppas bij je thuis wonen zodat je dier zich veilig voelt en toch een leuke tijd heeft. 
  Heb je nog een paar maanden voor vertrek? Schakel dan zeker een professionele trainer of gedragsexpert in en begin tijdig met de training! 
 • Voorzie meer bronnen op verschillende locaties
  Zeker voor katten is dit een must!! Zet meerdere drinkkommen, eetgelegenheden (zowel gewone voerbakjes als puzzels/voerballen/…), krabpalen, -plankjes of – matten, kattenbakken (2 naast elkaar telt als 1!), schuilplaatsen op verschillende plaatsen doorheen je huis. Maak meer plankjes of kasten vrij zodat je kat in de hoogte kan gaan zitten. Eten en drinken zet je best apart op verschillende plaatsen. Op die manier is je kat er op elk moment zeker van dat er genoeg is en voorkom je stress als je weg bent. 
  Voor honden voorzie je best genoeg comfortabele slaapplaatsen die groot genoeg zijn. Je hond moet zich volledig kunnen uitstrekken. Ze houden er ook van zich regelmatig te verplaatsen waardoor meerdere locaties ideaal zijn. 
  Ook konijnen huppelen graag rond op zoek naar eten, kom hieraan tegemoet om verveling (en eventueel ongewenst geknaag) te voorkomen.
 • Werk met bijkomende hulpmiddelen
  Feliway, Adaptil, klassieke muziek, massage door de oppas, aromatherapie, enz. Het zijn hulpmiddelen die je dier tijdens je afwezigheid dat beetje extra ondersteuning bieden om met eventuele stress te kunnen omgaan. Je leest het wel: extra ondersteuning! Deze middeltjes alleen zullen geen stress kunnen voorkomen!
 • Train je dier 
  Door je dier op bv. de transportmand, andere dieren of geluiden enz. te trainen, zal je dier hier veel beter mee kunnen omgaan als de grote dag er is en voorkom je onnodige en mogelijk heftige stressreacties. 

Veel succes met de zoektocht naar jouw oppas, de voorbereiding van je dier en huis en de training! 
Met een juiste oppas voor jouw dier kan je zorgeloos genieten van een welverdiende vakantie. 

Geniet ervan! 🙂

Wil je weten hoe je je kat beter kan begrijpen?

Wat zegt je kat? - Leer Kattentaal!

Kattentaal begrijpen is essentieel om gedragsproblemen te voorkomen of aan te pakken, om efficiënt te kunnen trainen en om het geluk en welzijn van je kat te kunnen verbeteren.

In deze cursus ‘Wat zegt je kat? – Leer kattentaal’ leer je exact hoe je kat met jou communiceert én hoe jij dat kan inzetten om je band met je kat te versterken én om je kat gelukkiger te maken!