Opleidingen Paws In Touch Daniëlla

Dé 5 meest gemaakte fouten bij hondentraining en hoe deze te vermijden

Het trainen van je hond kan een zeer leuke ervaring zijn, maar het brengt ook zijn eigen uitdagingen met zich mee. Door veelgemaakte fouten te begrijpen en te vermijden, kan je het proces vlotter en effectiever laten verlopen. Hier zijn de vijf meest voorkomende fouten bij hondentraining en tips over hoe je ze kunt vermijden.

1. Niet begrijpen waarom je hond doet wat hij doet

Een van de grootste fouten is niet begrijpen waarom je hond zich op een bepaalde manier gedraagt. Bijvoorbeeld, als je hond aan de lijn trekt tijdens wandelingen, kan dat komen door angst voor de omgeving of omdat hij overweldigd wordt door te veel prikkels. Dit kan ertoe leiden dat hij geen beloningen accepteert of snel afgeleid is. Het is dus belangrijk om te begrijpen waarom je hond zich gedraagt zoals hij doet om zijn gedrag effectief te kunnen trainen of veranderen.

Vaak wordt gedacht dat een hond zomaar uit eigen wil trekt, maar er kunnen verschillende onderliggende oorzaken zijn. Misschien is hij bang voor iets in zijn omgeving of probeert hij gewoonweg zijn energie kwijt te raken. Door eerst de oorzaak van het gedrag te identificeren, kun je een gerichte aanpak kiezen en de training beter afstemmen op de behoeften van je hond. Dit vergt observatie en soms ook een beetje onderzoek, maar het zal op de lange termijn veel vruchten afwerpen.

2. Foute beloning gebruiken

Het gebruik van de juiste beloning is cruciaal. Als je hond geen interesse heeft in de beloning die je aanbiedt, zoals een koekje of spel, zal hij minder gemotiveerd zijn om te doen wat jij hem vraagt. Het is belangrijk om te kijken naar de context en situatie en te bepalen wat op dat moment een goede beloning kan zijn. Soms is het vergroten van de afstand tot een stressfactor een betere beloning dan een koekje.

Het kan ook nuttig zijn om verschillende soorten beloningen uit te proberen om te zien wat het beste werkt voor je hond. Sommige honden vinden spel echt belonend, terwijl anderen liever lekkers krijgen. Je kan ook beloningen combineren of stapelen, bijvoorbeeld eerst een kleine snack geven en vervolgens een grotere beloning als je hond een reeks cues correct uitvoert. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen in je beloningsstrategie kunnen het verschil maken tussen succesvolle en minder succesvolle trainingssessies.

Onthou hierbij ook dat iets pas een beloning is als je hond dit als belonend ervaart. Dat is dus niet per sé wat jij bereid bent om te geven. 

3. Niet genoeg geduld

Geduld is essentieel bij hondentraining. Veel mensen willen te snel resultaat zien en raken gefrustreerd als de vooruitgang langzaam gaat. Het is belangrijk om kleine stapjes te nemen en je training op te bouwen. Als je merkt dat je in een week door een heel trainingsplan gaat, is er waarschijnlijk iets mis. Neem de tijd om elke stap goed te oefenen voordat je doorgaat naar de volgende.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat elke hond zijn eigen tempo heeft. Wat voor de ene hond binnen een paar dagen werkt, kan voor een andere hond weken duren. Dit is helemaal normaal en niets om je zorgen over te maken. De sleutel is consistentie en herhaling. Door geduldig te blijven, zal je hond uiteindelijk de gewenste vaardigheden leren. Geef je hond de tijd die hij nodig heeft om te leren en zich aan te passen, en wees trots op elke kleine vooruitgang die hij maakt.

Vergeet ook niet dat elke dag een andere dag is. De ene dag lijkt je hond door de training te vliegen terwijl het lijkt alsof hij de volgende dag alles vergeten is. Slaap, gemoedstoestand, hoe de hond zich voelt e.d. hebben een grote invloed op hoe hij leert. Ook dit is niets om je zorgen over te maken maar pas wel je training aan. Merk je dat het ‘m niet wordt die dag, ga voor een leuke ervaring en maak het extra makkelijk (en kort) voor je hond zodat het toch een leuk moment samen wordt. 

4. Verkeerde timing en niet genoeg know-how

De timing van je “beloning” is van groot belang. Veel mensen beginnen met het trainen van hun hond zonder goed te weten wanneer ze een beloning moeten geven. Als je hond bijvoorbeeld bang is voor een bel, moet je eerst een positieve associatie opbouwen door de bel te laten gaan en dan een traktatie te geven. De bel moet het signaal worden waarna de beloning volgt. Goede timing helpt je hond om sneller en effectiever te leren.

Een verkeerde timing kan verwarrend zijn voor je hond en kan zelfs ongewenst gedrag en de bijhorende emotionele staat versterken.

Als je bijvoorbeeld bij een hond die bang is voor het geluid van de bel, of wat dit betekent, dan is het eerst geven van lekkers een grote fout. Je hond kan nl. de associatie maken dat het zien van het lekkers het geluid van de bel voorspelt, wat dan weer het ontvangen van bezoek of visite voorspelt. Het zien dat jij lekkers bovenhaalt kan dus die angst of het onaangename gevoel van bezoek naar boven halen.

Het laatste wat je wil bereiken bij je training is natuurlijk dat je hond bang wordt voor het zien of ruiken van lekkers omdat dit mogelijk iets “negatief” voorspelt zoals bezoek. 

Omgekeerd is het voor een pup die nog geen associatie heeft met bezoek of de bel, net handig om het lekkers te voorzien als laagdrempelige vorm van “afleiding” om zo een positieve associatie op te bouwen. Hierbij kan je dus het lekkers net wél geven voor de bel of het bezoek aankomt. 

Zoals je merkt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de beloning op het juiste moment geeft. Hiervoor is een diepgaande kennis van de verschillende leertechnieken nodig zodat je de juiste timing kan hanteren. 

Bij twijfel neem je best contact op zodat je je hierin kan laten begeleiden en eventuele fouten (en bijhorende negatieve emotionele associaties) kan vermijden. 

5. Geen rekening houden met de hond die voor je zit

Het is belangrijk om rekening te houden met hoe je hond zich voelt tijdens de training. Als je hond moe is, niet goed geslapen heeft, of zich niet lekker voelt, zal hij minder goed kunnen leren. Hetzelfde geldt voor jou als trainer. Als je merkt dat je zelf geen geduld hebt, is het beter om de training uit te stellen. Frustratie en stress kunnen de trainingsresultaten negatief beïnvloeden.

Net zoals bij mensen kan de gemoedstoestand van een hond sterk variëren van dag tot dag. Een hond die zich ongemakkelijk voelt of gestrest is, zal minder makkelijk nieuwe dingen leren. Door aandacht te besteden aan de fysieke en emotionele toestand van je hond, kun je je trainingssessies optimaliseren voor succes. Dit betekent soms dat je een sessie moet inkorten of een dag moet overslaan als je hond niet in topvorm is. Flexibiliteit en begrip zijn essentieel voor een positieve trainingservaring.

Conclusie

Door deze veelgemaakte fouten te vermijden, kun je de training van je hond verbeteren en effectiever maken. Begrijp waarom je hond zich gedraagt zoals hij doet, gebruik de juiste beloningen, wees geduldig, zorg voor de juiste timing en houd rekening met de gemoedstoestand van je hond. Als je deze tips volgt, zul je merken dat je hond sneller en beter leert, en dat de training een plezierige ervaring wordt voor jullie beiden.

Voor meer tips en uitgebreide trainingsprogramma’s, bekijk de links hieronder en meld je aan voor mijn nieuwe programma. Samen kunnen we ervoor zorgen dat je hond de beste training krijgt die hij verdient.

Mocht je verder nog vragen hebben of meer willen leren over hondentraining, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Veel succes!

Wil je hier meer hulp bij?
Check de online cursus
Leer je hond beter begrijpen