Blog over dominantie Paws In Touch

The D-word in hondentaal: Dominantie

 

We zijn het gewoon om “de baas te zijn” in de relatie met onze huisdieren. In een vorige blog over dominantie deed ik al uit de doeken dat het een heel andere betekenis heeft dan velen denken. Wat is nu het gevolg van deze mindset shift? Ik vertel je er graag wat meer over! Houd alvast pen en papier bij de hand. Let’s do this! 

Dominantie, wat was dat nu weer?

Wanneer je dominantie hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan het scenario dat je je hond moet forceren om iets te doen dat hij niet wil. Maar dominantie is niet per se gelinkt aan agressie of dwang. 

 

We kennen het allemaal, dat laatste hapje op de plateau dat niemand durft te nemen. We willen het allemaal, maar de beleefdheid vertelt ons dat we het eerst aan de resterende partygangers moeten aanbieden. Stiekem hoop je dat niemand dat lekkere worstenbroodje onder je neus wegkaapt, maar helaas is er altijd iemand die toch zegt: allez dan. Is dit herkenbaar voor jou? Wel, ik voel met je mee.  

 

En dat is exact hoe dominantie bij honden werkt. Het is belangrijk om te beseffen dat het gedrag van je geliefde huisdier afhangt van de situatie waarin hij verkeert. Je kan niet stellen dat een hond altijd dominant reageert in bepaalde situaties en het aanzien als karaktertrek. Wat kan je dan wél onder dominantie verstaan? *tromgeroffel* 

Het is een soort voorrangsrecht tot een bepaald goed.

Ben je benieuwd naar meer informatie over dominantie? Lees dan zeker mijn uitgebreide blog over dominantie bij honden en da’s met video’s en al, hé. 

Game changer

Je voelt het dus al aankomen… Anders denken over dominant gedrag heeft bepaalde gevolgen. Vergelijk dominantie met een soort bril die bepaalt hoe je naar je hond kijkt. Zodra je deze bril afzet, zie je je hond pas écht. Je perceptie en gedrag naar jouw geliefde huisdier zullen veranderen. Als je hond niet luistert, wil het dus niet zeggen dat hij je leiderschap wil testen of dat hij jaloers is en je wilt pesten. 

 

De key is hondentaal leren begrijpen en hiernaar handelen. Hondentaal niet onder de knie hebben, zorgt simpelweg voor miscommunicatie. En dat, lieve jij, zorgt juist voor het zogenaamd dominantieprobleem. Ik verduidelijk dit even voor jou. Wanneer jij een bange hond ziet als onderdanig en daarnaar handelt, bestaat er een kans op agressie. Je misinterpreteert wat de hond je wil zeggen waardoor hij zich bedreigd voelt. Laten we nu even deze bril afzetten. Als je erkent dat de hond bang is en hem ruimte geeft, is agressie geen issue. 

 

Het is geen dominantie wanneer je hond: 

·       bij je in de zetel wil liggen, 

·       voor jou loopt tijdens een wandeling, 

·       jou niet als eerste door de deur laat wandelen. 

Probeer te begrijpen waarom hij dit wel doet en bekijk het niet meteen als dominant gedrag. Jouw pluizige vriend zal zeker appreciëren dat je hem niet afstraft voor iets dat je zelf verkeerd hebt begrepen. 

 

Hoe pak je het dus aan? 

·       Bril afzetten, check! 

·       Hondentaal leren, check!

 

 

En wat de algemene aanpak betreft, kies je de middenweg. Het optimale scenario is als je je bevindt tussen een strenge aanpak en je hond volledig vrijlaten. Je kan het vergelijken met de opvoeding van een kind. Als jouw kind iets doet waarvan je niet blij wordt, dan is het ook niet de bedoeling dat je meteen erg kordaat reageert. Maar hem of haar alles zelf laten beslissen is ook zeker niet the way to success. Bij een hond is dat niet anders.

En onthoud...

Kijk naar jezelf en durf kritisch na te denken. Stel jezelf de vraag waarom je je hond bepaalde dingen laat doen. Waarom moet hij bijvoorbeeld altijd gaan zitten vooraleer hij een koekje krijgt? 

 

Leg de focus vooral op wat je wel wilt zien bij je lieve fluffball in plaats van gedrag dat je liever vermijdt. Ben je klaar voor een gebooste relatie met je harige vriend? Let’s go! 

Kan je wat hulp gebruiken en wil je te werk gaan onder mijn begeleiding, aarzel dan niet om mij een berichtje te sturen. Wil je liever alleen aan de slag, dan is mijn cursus Kickstart jouw hondentaalkennis zeker iets voor jou. Zie ik je daar?